Hopp til innhold

– Det ville vært fornuftig å unngå kontakt med gamle kolleger

Statsråd Karl Erik Schjøtt-Pedersen sier Stortingets presidentskap har bedt om en gjennomgang av regelverket etter avsløringen om Bjarne Håkon Hanssens PR-arbeid.

Schjøtt-Pedersen og Hanssen

Schjøtt-Pedersen understreker at Hanssen har fulgt regelverket, men legger til at det nok ville vært lurt å ligge unna gamle kolleger i PR-arbeidet.

Foto: NRK/Scanpix

– Bjarne Håkon Hanssen har fulgt regelverket og holdt seg unna i et halvt år og har nå adgang til å behandle den typen saker, sier Schjøtt-Pedersen.

Saken vil være del av den forestående gjennomgangen, varsler stabsjefen.

– Hva synes du om Hanssens skjønn i denne saken?

– Jeg føler meg helt sikker på at Bjarne Håkon Hanssen svært gjerne ville vært foruten denne diskusjonen vi har sett de siste dagene, sier Schjøtt-Pedersen til NRK.

Les også: PR-Hanssen jobber mot de rødgrønne i barnehagesak
Les mer: – Synsepreget kritikk mot Hanssen

– Jeg skal ikke være en døråpner

Det er nå klart at Bjarne Håkon Hanssen selv deltok i regjeringens diskusjoner om barnehageforslaget han nå kjemper mot. PR-arbeidet har satt sinnene i kok hos Hanssens tidligere kolleger.

Les: – Hanssen satt i regjering under behandlingen av barnehageforslag

Da Hanssen meldte overgang til First House i fjor høst, presiserte han selv at han ikke skulle bruke nettverket sitt eller sin politiske kapital til å påvirke beslutningsprosesser.

– Det er ikke dette jeg skal gjøre i First House. Jeg skal ikke være en døråpner. Jeg kommer ikke til å ringe til kontakter på Stortinget eller i regjeringsapparatet, sa Hanssen til Aftenposten i november.

Karl Erik Schjøtt-Pedersen innrømmer at det hadde vært bedre om Hanssen holdt løftet om å ikke ta kontakt med gamle kolleger.

– Jeg tror det ville vært fornuftig å ikke gjøre det, men det beror på den enkeltes skjønn, sier Schjøtt-Pedersen.

– Han er en fornuftig mann

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen har selv skiftet beite, også han til PR-bransjen.

Han vil ikke kommentere om han mener om Hanssen har gjort noe galt, men sier det vil være utenkelig for ham å jobbe mot noe han står for politisk i selskapet Burson Marsteller.

– Dersom for eksempel Jan Davidsen i Fagforbundet ville ha min hjelp til å bekjempe private barnehager og sykehjem, så ville jeg ikke stille meg til rådighet for det, sier Hagen til NRK.

Han roser Hanssen for å gå på tvers av sitt gamle parti.

– At Bjarne Håkon Hanssen nå gir råd til private barnehager bekrefter noe jeg lenge har trodd, nemlig at han er en fornuftig mann. Han ser at det er helt galskap å stoppe private barnehager når de helt klart driver best og billigst, sier Hagen.

– Behov for å stramme inn regelverket

Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap) mener Hanssen-saken er et spørsmål om politisk moral, men at det også understreker behovet for å stramme inn regelverket for politikernes forhold til PR-bransjen.

Les også: Dette hadde aldri gått under Obama

– Vi kommer ikke utenom at på ett eller annet tidspunkt vil en overgangsperiode være over. Da vil det være avhengig av den enkeltes skjønn hva slags saker man tar, sier Schjøtt-Pedersen til NRK.

Flere tidligere politikere og rådgivere har gått til PR-bransjen. Se listen under.

AKTUELT NÅ