Hopp til innhold

– Lommepenger er en diger bjørnetjeneste

Unge voksne får gjeldstrøbbel fordi foreldrene gir dem for mye lommepenger, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Silje Sandmæl

GIR RÅD: Dagens unge må lære seg verdien av penger, mener forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Foto: DnB

En ny undersøkelse som DNB har gjennomført, viser at studenter mellom 20 og 30 år i gjennomsnitt får 30.000 kroner årlig av mamma og pappa.

Pengene er en diger bjørnetjeneste, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Får gjeld

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende høye tall. De viser at unge i dag ikke blir økonomisk selvstendig selv om de har flyttet hjemmefra. Skal du gi barna dine en god økonomisk oppdragelse, bør du la dem få ansvar for økonomien sin selv, sier hun.

– Hvorfor kan ikke mor og far hjelpe til litt, da?

– Vi ønsker å hjelpe barna våre, men vi ser at mange unge ikke klarer å disponere pengene sine fordi pengekranen er åpen hos foreldrene. Den dagen den skrus igjen, er det mange som tyr til kreditt, forteller Sandmæl.

Tidligere i sommer skrev NRK at unge nordmenn mellom 18 og 26 år til sammen har rundt én milliard kroner i kredittkortgjeld.

Skal undervise barn

Sammen med Røde Kors har DNB nå laget et digitalt undervisningsopplegg som skal lære skoleungdom om privatøkonomi. Så langt har 230 skoler meldt seg på.

DNB mener at privatøkonomi egentlig burde vært en del av den ordinære undervisningen på barneskolen.

– Barn i dag er nødt til å lære verdien av penger. Penger er usynlig for dem. De vet hverken hvor pengene kommer fra eller hva de bør brukes til, sier Sandmæl.

Undervisningen skal blant annet bestå av filmer der barn fra andre land forteller hvordan de bruker pengene sine.

– Vi har gjort en stor europeisk undersøke som viser at land som Polen, Spania og Sverige er flinkere enn oss. Så vi har plukket ut noen 10-åringer som skal lære norske elever å bruke pengene mer fornuftig, sier Sandmæl.

Les også:

AKTUELT NÅ