NRK Meny
Normal

– Listhaug er en politiker som liker konflikt

Sylvi Listhaug (Frp) får den nye statsrådsposten som får ansvaret for innvandring og integrering. – Det kan slå begge veier for samarbeidet med sentrum, mener NRKs kommentator Lars Nehru Sand.

Lars Nehru Sand

ENDRINGER: Lars Nehru Sand kommenterer endringene vi forventer at kommer i regjeringen.

Foto: NRK

En ny statsråd for innvandring og integrering. Denne nye posten er kanskje det viktigste grepet Erna Solberg tar når hun onsdag morgen presenterer den nye regjeringssammensetningen.

NRKs politiske kommentator, Lars Nehru Sand, mener det blir spennende å se hvordan den nye statsrådsposten blir brukt.

– Den kan brukes til to ting. De kan virkelig øke trykket på retur og kontroll, det regimet som staten skal ha mot den enkelte som enten blir eller må forlate Norge. Men den kan også brukes til hurtigere integrasjon, mener Sand.

Fullt Frp-ansvar

Frp har også fram til hatt ansvaret for innvandring og integrering, med justisminister Anders Anundsen og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne. Men ansvaret blir kanskje enda tydeligere med den nye statsrådsposten. Sand mener det kan slå begge veier når det gjelder samarbeidet med KrF og Venstre.

– Vi vet at Listhaug er en politiker som ikke bare liker konflikt, men som også i noen tilfeller kan søke konflikt. Hvordan det påvirker samarbeidet blir spennende å se. Å samle dette på et ansvarsområde kan få en positiv effekt, men det kan også slå motsatt vei, mener Sand.

Mer fokus på integrering?

Sunnmøringen er en politiker som liker å snakke i overskrifter. I 2010 kalte hun landbruket «Kommunisme på norsk» i en kronikk. Ikke uventet var bondeorganisasjonene skeptiske da hun tre år senere sto på Slottsplassen som ny landbruksminister.

Og bråk ble det. I mai 2014 ble egg holdt tilbake fra butikkhyllene, låver ble brent og tusenvis av bønder protesterte i Oslo over statens tilbud i landbruksoppgjøret. Listhaug tok ingen selvkritikk. Da de borgerlige partiene til slutt ble enige om å øke rammen med 250 millioner kroner, uttalte Listhaug at bøndene hadde fått i overkant mye.

Senest i november kom hun i fokus igjen da hun snakket «godhetstyranniet som rir Norge som en mare».

Listhaug -

BYTTER ANSVAR: Sylvi Listhuag ser ut til å blir innvandringsminister.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Med en egen statsråd for innvandring og integrering kan det bli en større samordning mellom landets kommuner når det kommer til asylmottak og bosetting. Hvis det er ønske om nettopp det, mener Sand.

– Ordningene og byråkratiet kan få en sømløs innretting. Spørsmålet er hvor sterkt Frp vil prioritere hurtigere integreringsløp eller om de toner det ned. Sentrumspartiene vil være interessert i det første, mener Sand.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger