Tvinnereim: – Liker ikke å bli misbrukt i politisk spill

LILLESTRØM (NRK): Nestlederkandidat Tvinnereim har blitt bedt om ikke å stille som kandidat til andre nestleder i Sp. – Jeg liker ikke å bli misbrukt i et politisk spill, var hennes beskjed til landsmøtesalen.

Anne Beathe Tvinnereims tale til landsmøte.

Valgkomiteen i Sp leverte en delt innstilling til spørsmålet om hvem som skal bli ny nestleder. Flertallet ønsket Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim som første nestleder, mens mindretallet ønsket Ola Borten Moe.

Ingen fylkeslag har bundet sine delegater. Samtidig er det skriftlig valg der ingen kan se hva naboen stemmer. Det ligger dermed an til et svært spennende valg av 1. nestleder.

I motsetning til Borten Moe stilte ikke Tvinnereim noen krav til valgkomiteen.

Mens sørtrønderen sa han var aktuell som første nestleder- og ingenting annet – sa Tvinnereim at valgkomiteen kunne bruke henne hvor de ønsket.

Som NRK skrev sist uke kan det slå tilbake på henne.

Flere av Borten Moes støttespillere tar nå til orde for valgkomiteens mindretallsinnstilling: Borten Moe som første nestleder og Tvinnereim som andre. På den måten ønsket de å bygge fram dette som et kompromiss som hele partiet kan samle seg bak.

Bedt om ikke å stille

I sin tale til landsmøte gjorde Tvinnereim det klart at hun misliker den framgangsmåten.

– Jeg liker ikke å bli misbrukt i et taktisk spill om stemmer. Flere har bedt meg om å ikke stille til valg som andre nestleder. Jeg ber om at denåpenheten jeg viste valgkomiteen ikke brukes mot meg, men at de som ønsker meg som første nestleder, stemmer på meg som første nestleder

Tvinnereim brukte sin tale til å snakke om sine hjertesaker. Hun vil spisse Senterpartiets grønne profil.

Hun vil nå ut til velgere i tettbygde strøk. Hun vil styrke den internasjonale profilen. Hun vil ha en tydelig EU-kritisk politikk. Hun vil ha et samlet parti.

– Vi vinner som et lag, og vi taper som et lag. Alle skal æres når vi lykkes, og alle må ta ansvar når vi møter motgang.

Borten Moe: – Dette går inn på meg

Borten Moe startet sin tale med å innrømme at han har sine feil. Likevel ba han om å bli gjenvalgt som nestleder.

– Dere skal vite at det som er sagt om meg, og skrevet om meg de siste dagene, det går inn på meg. Jeg ber nå om fornyet tillit.

Ola Borten Moes tale til landsmøte.

Men han brukte ikke mye tid på å dvele med kritikken mot han og den opprivende lederstriden med Navarsete. I stedet snakket han om hvordan Sp skulle vokse framover. Han mener Sp taper dersom andre får definere premissene for debatten.

– Når naturen skal betraktes og ikke forvaltes går det galt av sted. Vår grønnfarge skal ikke få defineres av miljøbyråkratiet i hovedstaden, men av folk som bor over hele landet. Vi skal bidra til å sikre vekst over hele landet og vri samfunnet i fornybar retning, fremholdt Borten Moe.

Etter de to kandidatene til første nestleder fikk landsmøtedelegatene redegjøre for sine standpunkt om kandidatene.

– Mange her som ikke har det godt

Etter at Tvinnereim og Borten Moe hadde gjort sitt for å overbevise, var det delegatene sin tur til å innta talerstolen. Alle 19 fylkeslag får sjansen til å uttale seg. Det de har å si viser at nestlederspørsmålet splitter partiet.

Mens Tvinnereims støttespillere mener hun representerer de blanke, samlende arkene partiet trenger, mener Borten Moes leir at partiet ikke har råd til å miste hans erfaring fra rikspolitikken.

– Vi er dypt uroet over at vi har mistet fotfestet i det sentrale østlandsområdet. Anne Beathe vil ha stor appell til nye velgere. Senterpartiet trenger en ny start. Anne Beathe er den lagbyggeren som partiet trenger akkurat nå, sa Sigurd Erlend Reksnes fra Sogn og Fjordane.

–Vi har ikke råd til å velge bort et av Norges beste talenter, sa Monika Sande fra Nordland.

Den eneste som uttrykte tvil fra fylkeslederen i Rogaland, Bjarne Undheim.

– Det er mange delegater som ikke har det godt i denne salen, sa han og la til at han forsto at mange i salen tvilte på hvem som skulle få deres stemme.

Aust-Agder Sp bestemte seg for å holde to innlegg fra talerstolen. Sigmund Pedersen snakket varmt om Borten Moe og Leiv Rygg snakket frem Tvinnereim.

En som ikke er i tvil er Bengt Fasteraunet fra Oppland Sp.

Inviterte landsmøtet på et kveldsglass

Han mener Senterpartiet risikerer å miste bredden dersom Borten Moe forsvinner ut av ledelsen.

– Det er viktig at alle som er med i partiet virkelig føler at det er noen i den øverste ledelsen som de kan assosiere seg med, sa han.

– Lederen er valgt. Nå skal vi velge våre nestledere, og det er ikke mange småpartier som har en mann med like stor erfaring som Ola Borten Moe.

I god Senterparti-ånd ba fylkeslederen i Oslo, Johan Andre Storebø, alle i salen bli på "et glass" et sted i Oslo i kveld.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger