– Leietakerne sitter med gode kort på hånda

Antall boliger som ligger ut for leie har økt kraftig det siste året. Utleiemeglere sliter langt mer enn tidligere, og tror årsaken ligger i at flere velger å kjøpe leilighet – spesielt på grunn av den lave boligrenten.

Stor tilgang på utleieboliger

Nikolaos Farmakis

Nikolaos Farmakis forteller at de nå begynner å markedsføre en leilighet mye tidligere enn hva som var nødvendig før.

Foto: Taran Gjøystdal / Utleiemegleren

Utleiemeglere har det siste året merket at det har blitt mye vanskeligere å leie ut boliger over hele landet. Stadig flere boliger legges ut for leie, og visningene besøkes av færre mennesker.

– Alene på visning

Før kunne Nikolaos Farmakis i Utleiemekleren legge ut en bolig på markedet når leietakeren hadde flyttet ut, og få inn en ny i løpet av få dager. Men slik er det ikke lenger.

– Nå bør vi starte markedsføringsprosessen helst to måneder før leietaker flytter ut, sier han til NRK.

Ifølge Farmakis har det totalt sett aldri ligget flere boliger ut for leie enn det gjør nå.

Akkurat nå ligger det rett i underkant av 8000 boliger til leie på Finn.no. Ifølge Farmakis ville dette tallet ligget på rundt 5500-6000 på samme tid for et par år siden.

– Det er en formidabel økning, sier han.

Ilan Bolstad

– Å kjøpe bolig oppfattes som en god investering, sier Ilan Bolstad.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Nettstedet Hybel.no sier til NRK at de også har opplevd en sterk vekst i antall annonser som blir publisert, og ser også en trend på at annonsene ligger lenger ute før de blir deaktivert.

– Leietakerne sitter med gode kort på hånda, forteller utleiekonsulent Ilan Bolstad ved firmaet Leiebolig Utleie AS.

Også Bolstad bekrefter at det har blitt vanskeligere å leie ut leiligheter det siste året.

– For to-tre år siden var om lag 1200-1300 boliger tilgjengelige for utleie i Oslo. Nå er vi opp i 2200-2300 boliger som er tilgjengelig, sier han til NRK.

– Lav boligrente gjør at flere kjøper

De to utleiemeglerne er begge enige om at mye nedgangen skyldes at stadig flere nå har kjøpt leilighet – enten for å leie ut selv eller for å komme seg inn på boligmarkedet.

– Når vi har så lav rente som vi har nå, så er det nok mange leietakere som velger å kjøpe, sier Farmakis.

Daglig leder og eier av Rubrikk.no, Adil Osmani

Daglig leder og eier av Rubrikk.no, Adil Osmani, tror mange sparer til pensjonen sin i eiendom.

Foto: Privat

– Det er nesten gratis å låne penger, og selv om boligprisene har steget jevnt og trutt, så er det vel en oppfatning om at det er en god investering, mener Bolstad.

På nettstedet Rubrikk.no merker man også at langt flere utleieleiligheter ligger ute enn tidligere. Og som de to utleiemeglerne, er ikke daglig leder og eier Adil Osmani i tvil om hva det skyldes.

– Lave renter og et skatteregime som favoriserer eiendom, gjør dette til et yndet investeringsmål. Mange sparer nok til pensjonen sin i eiendom, og disse må da ut på leiemarkedet, sier han til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger