NRK Meny
Normal

– Må få lavere terskel for å melde fra til politiet og PST

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud vedgår at man nok bør melde flere truende episoder til PST. Uttalelsen kommer etter at en telefon til regjeringen om å skyte AUF-ere aldri ble rapportert.

Rigmor Aasrud i London

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud tror man må senke terskelen for å melde trusler til PST.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I perioden fra høsten 2010 til våren 2011 ble 16 trusler rapportert inn til PST fra administrasjonen som driver regjeringens fellestjenester.

Departementenes servicesenter driver blant annet sentralbordet til alle departementer og statsråder, og truende telefoner de mottar der skal rapporteres til PST.

Bombekrateret utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet

Bombekrateret viser hvor Anders Behring Breivik utløste bomben som startet det hele den 22. juli.

Foto: Johan Christian Tandberg (Stillbilde fra video)

Men samtalen som kom inn til sentralbordet i Regjeringskvartalet i mars 2011 ble ikke rapportert inn til politiet før etter terrorangrepet 22. juli.

I samtalen kom en mannsperson med pen østlandsdialekt med svært negative uttalelser om regjeringen, Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland. Før han snakket om et manifest og å skyte unge AUF-ere.

Les mer: Ringte i mars til regjeringen om skyting av AUF-ere og manifest

Opposisjonen var fredag formiddag var ganske klar på at det som kommer fram er noe hele samfunnet må lære av. Knut Arild Hareide (KrF) som er leder i Stortingets 22. juli-komité sa til NRK at vi «har vært for naive».

Statsråden med ansvaret for sentralbordet som mottok den spesielle samtalen svært lik det som faktisk skjedde den 22. juli mener rutinene ble fulgt, men at de også skal lære av det som har skjedd.

Les også: Breivik ringte og ba om medlemslistene til ungdomspartier

– Må jobbe med grensene

Rigmor Aasrud sier til NRK at hun er informert om samtalen som kom inn til regjeringens sentralbord i mars i fjor.

En person ringte inn og snakket om å skyte AUF-ere. Det ble ikke vurdert som noen trussel. Er du fornøyd med det?
– Det er veldig vanskelig for meg å være sikker rundt det fordi jeg ikke har hørt samtalen. Det jeg er informert om er at DSS har ca 1000 samtaler hver dag. Flere av de samtalene gjøres det vurderinger av, og DSS har rutiner for å melde saker til politiet og PST, sier Aasrud til NRK.

Bevæpnet politimann i regjeringskvartalet 22. juli
Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Hun forteller at det slik hun ser det, og er informert fra departementet og Departementenes servicesenter (DSS) ble rutinene fulgt også i forhold til telefonsamtalen som har vært omtalt av NRK i dag.

– I den konkrete saken ble det gjort ei vurdering. Det ble vurdert at det var en forvirret person som hadde mye frustrasjoner i seg. Det ble derfor sett på som et tilfelle som ikke skulle meldes videre til PST, sier Aasrud.

Hun er opptatt av at det er vanskelig for henne som politisk ansvarlig å vurdere helt konkret hva som skulle vært gjort fordi hun ikke har hørt samtalen det er snakk om.

Rigmor Aasrud

Rigmor Aasrud har merket seg at PST ønsker at mer av truslene meldes til dem.

Foto: NRK

Aasrud mener likevel at man må se på om grensen for å rapportere trusler må senkes.

– Jeg tror det er nødvendig at vi nå får en enda lavere terskel for når vi sender saker videre til politiet, sier statsråd Rigmor Aasrud til NRK.

Statsråden har fått med seg PSTs uttalelser til NRK om at trusler skal sendes videre til politiet eller PST, og at det er «PST og politiet som skal avgjøre om det er en trussel, ikke DSS».

Bør terskelen være lavere for å melde fra til PST bli lavere?
– Jeg har registrert at PST sier de ønsker en lavere terskel, og da får vi forholde oss til PST. Sammen får vi finne en praksis som vi alle mener er forsvarlig, sier Aasrud.

Kan det i dette tilfellet ha vært en glipp?
– Rutinene er fulgt, men om skjønnet som ble utøvd var riktig får det være opp til 22. juli-kommisjonen og politiet å ha meninger om, svarer Aasrud.

Alexandra Bech Gjørv i Akersgata

Leder av 22. juli-kommisjonen Alexandra Bech Gjørv mener telefonsamtalen kan bli sentral.

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Viktig å lære av slike hendelser

Politiet ønsker ikke å kommentere NRKs saker om telefonsamtalen til regjeringens sentralbord i mars 2011.

Les også: – Viktig å få avklart om det var Breivik som ringte

I 22. juli-kommisjonen er det svært interessert i hendelser og episoder som den NRK i dag har omtalt.

– En av våre tre hovedoppgaver er jo å vurdere myndighetenes og samfunnets evner til å avdekke terrorplaner, og gi gode anbefalinger for framtiden, sier lederen Alexandra Bech Gjørv til NRK.

Hun forteller at de vil se på hendelser som dette, og mener opplysninger om denne telefontrusselen kan bli sentrale.

– Alle slike hendelser er jo viktige slik at vi kan lære av det. Det gjelder både gjerningsmannen og andre viktige sikkerhetshendelser, sier Gjørv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger