NRK Meny
Normal

– Lavere tall for vold mot barn

En undersøkelse blant norske 16- og 17-åringer viser at tre av ti jenter og fire av ti gutter har vært utsatt for volds- eller overgrep minst en gang som barn. Tallene er lavere enn forventet.

Illustrasjonsfoto barnvern

De som står bak rapporten håper at det har vært en nedgang av vold mot barn, men har vanskelig for å tro at det har vært et kraftig fall. De vet lite om hva unge mennesker holder skjult.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Mia Myhre

Barnelege Mia Myhre har vært med på å lage rapporten om vold mot barn. – Det er vanskelig å tro at det har vært et plutselig kraftig fall, sier hun.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Nasjonalt kunnskapssenter (NKVTS) presenterte fredag en omfangsundersøkelse av vold og traumatisk stress, der drøyt 2.000 16- og 17-åringer har blitt intervjuet.

Konklusjonen er at forekomsten av vold og seksuelle overgrep var lavere enn i sammenlignbare undersøkelser. NKVTS er likevel forsiktig med å si at det betyr at færre barn og ungdommer blir utsatt nå enn tidligere.

Flertallet av voldsepisodene er betegnet som mindre alvorlige, som dytting, lugging og klyping.

– Vet ikke hva som holdes skjult

– Vi kan håpe at det har vært en reell nedgang, men det er vanskelig å tro at det har vært et plutselig kraftig fall, sier barnelege Mia Myhre, som står bak rapporten sammen med Siri Thoresen og Ole Kristian Hjemdal.

Tidligere undersøkelser har vært rettet mot personer over 18 år eller undersøkelsene har vært gjort på skolen. I denne undersøkelsen har man sendt brev og ringt hjem til 16- og 17-åringer.

– Det er umulig å si noe om de som ikke ville delta i undersøkelsen. Vi vet heller ikke hva folk holder skjult.

Rapporterte de om pågående vold i hjemmet kunne det føre til at barnevernet ble involvert.

– Det kan være en grunn til at noen ikke ønsker å delta, eller at de svarer uriktig. De kan også ha vært redde for at svarene på en eller annen måte blir kjent, sier Myhre.

Vold fra foreldre

Ett av ti barn har opplevd fysisk vold fra foresatte. Av disse oppga fire av fem at det dreide seg om mindre alvorlig vold. Omtrent like mange jenter som gutter har opplevd vold fra foresatte.

Når det gjelder vold fra personer utenfor familien eller seksuelle overgrep er det større forskjeller: Til sammen rapporterte 13,3 prosent av jentene og 3,7 prosent av guttene at de har opplevd noen form for seksuelt overgrep i løpet av livet.

En av ti jenter og tre av ti gutter har vært utsatt for alvorlig fysisk vold fra andre enn foresatte, og mange av disse hadde vært utsatt for gjentatte voldsepisoder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger