NRK Meny
Normal

– Lang liste feministiske tilbakeslag

Audun Lysbakken (SV) sier Høyre-Frp-regjeringens likestillingspolitikk beveger Norge i feil retning. – Vi er enige om målet, men uenige i virkemidlene, svarer Høyres Julie Brodtkorb.

Leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken

Audun Lysbakken mener likestillingspolitikken har beveget seg i feil retning etter at Høyre og Frp overtok regjeringsmakten.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

SV-leder Audun Lysbakken mener likestillingspolitikken i Norge går feil vei. I Politisk kvarter på NRK P2 mandag gikk han til angrep på regjeringens politikk:

– Norge har en fantastisk historie når det gjelder kvinnefrigjøring og likestilling. Den har gått i rykk og napp, men stort sett alltid framover. Etter valget i høst har vi for første gang på mange tiår en situasjon hvor dette er satt i revers, sier Lysbakken.

Han mener politikerne i Sverige har et helt annet fokus på likestilling. I valget om fire uker kan partiet Feministisk initiativ komme inn på Riksdagen for første gang.

– I Sverige konkurrerer både høyre- og venstresiden om å være mest feministiske, mens i Norge er SV nesten alene om å bruke dette begrepet, hevder Lysbakken.

– Manglende vilje til handling

Han ramser opp det han kaller en «lang liste med tilbakeslag», som han mener viser den sittende regjeringens manglende vilje til aktiv handling for å komme videre med kvinnefrigjøring og likestilling.

– Det begynte allerede med regjeringserklæringen, der likestilling ikke var et prioritert område. De trakk tilbake stortingsmeldingen om likestilling og kuttet alle bevilgningene knyttet til den. Man holder igjen penger i det offentlige og gir store skatteletter til menn. De fortsatte med å øke kontantstøtten, kutte i barnehager, kutte i pappapermen og provosere med forslaget om abortreservasjon, sier Lysbakken.

– Gode resultater av kvotering

Lysbakken henviser til nyheten Aftenposten meldte på søndag, om at kvotering har skapt flere kvinnelige toppleder i næringslivet.

Studien «Breaking the Glass Ceiling?» er utført av forskere fra Norges Handelshøyskole sammen med universitetene i Chicago, Texas og Los Angeles. Den viser at kvotering hadde størst effekt i selskapene med lav kvinneandel før det lovpålagte kravet om 40 prosent kvinner i styrene.

Her får man veldig gode resultater av kvotering av kvinner i næringslivet, mens regjeringens eneste reaksjonen er å forsikre alle om at de ikke skal gjøre noe mer av det, sier Lysbakken.

Julie Brodtkorb

Leder i Høyres kvinneforum, Julie Brodkorb, sier hun er enig i mange av målene til Audun Lysbakken, men at hun vil nå dem med positive virkemidler.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Historisk kvinneledelse

Julie Brodtkorb er stabssjef ved statsministerens kontor, og leder i Høyres kvinneforum. Hun er helt uenig i at Høyre-kvinnene er med på å skru klokka tilbake i likestillingspolitikken.

– For første gang i Norges historie har vi både en kvinnelig statsminister og en kvinnelig finansminister. Likestilling må gå inn på hvert felt, ikke i bare være i ett departement. Vi har trukket en likestillingsmelding med rødgrønn politikk, men vi har sagt at vi skal fremme en med politikken til den sittende regjering. Vi har ikke kuttet til barnehagene, vi har økt de frie inntektene til kommunene, og vi har fullt fokus på at barnehager skal være er et sted med kvalitet, der barna både har det godt og lærer, sier Brodtkorb.

– Vi må se på hva som er viktig for kvinnene, sier hun.

– Det er viktig at man har trygge arbeidsplasser å gå til, at kvinnedominerte sektorer som læreryrket og sykepleiere får høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. Kvinnehelse er et viktig felt, som vil være et eget kapittel i vår likestillingsmelding. Og det er utrolig viktig at vi får sett på vold mot kvinner i nære relasjoner, sier Brodtkorb.

Avventende om sexkjøpsloven

Regjeringen skal snart avgjøre hva den vil gjøre med sexkjøpsloven, som mange i Høyre har ønsket å fjerne.

I en fersk rapport konkluderer Vista analyse med at sexkjøpsloven ført til prisfall på sexkjøp, mer stressede kunder og 20–25 prosent mindre prostitusjon. På tross av konklusjonene i evalueringen slo Frp raskt fast at den ikke endret deres syn på loven.

Brodtkorb vil ikke svare på om Regjeringen går inn for å oppheve forbudet mot kjøp av sex.

– I Høyre er vi opptatt av å se nøye på evalueringen. Det er viktig å ha et godt grunnlag før vi konkluderer. De som står i fokus for oss i Høyres kvinneforum er de prostituerte, og hva er riktigst og viktigst å gjøre for dem, sier hun.

– Enige i mål, uenig i virkemidler

Brodtkorp sier at hun er enig med Audun Lysbakken om mange av problemene og hva som bør oppnås, men at de er uenige i hva som skal til for å endre samfunnet.

– Vi er fremdeles der vi var på 1800-tallet: Vi er enige i målene, men helt uenige i virkemidlene. Virkemidlene for sosialistene har vært reguleringer og tvangstrøyer, virkemidlene for de borgerlige er incentiver og positive virkemidler. Der ligger forskjellene, men målene er mye de samme, sier Brodtkorb.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger