– Lærer barn at privatliv ikke er noe verdt

Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer sterkt på at foreldre legger GPS i skolesekken til barn. Nå vil hun at en kommisjon skal gjennomgå barns personvern.

Trine Skei Grande reagerer på GPS-sporing av barn.

VIL HA DEBATT: Trine Skei Grande håper en kommisjon kan lage ti gode regler for hvordan foreldre skal respektere barns arenaer.

Foto: NRK

Onsdag kveld fortalte NRK om Lukas (6) og Johannes (8) i Drammen som har en GPS i ranselen som forteller hvor de er på skoleveien. Når der er kommet frem til Åskollen skole, får foreldrene en SMS.

– Jeg synes ikke noe om det. Man lærer ungene at privatlivet ikke er noe verdt. En gang skal disse barna passe på deg på et sykehjem. Hvilken respekt vil de ha for ditt privatliv da? spør Trine Skei Grande.

Venstre-lederen mener barn i økende grad blir fratatt sin barndom fra foreldre som vil kontrollere, overvåke og legge ut bilder av dem på sosiale medier

Vil se nærmere på barns personvern

– Jeg foreslår en barnas personvernkommisjon. Det kan ikke lovreguleres, men det er viktig med en debatt om barns privatliv. Hva det er greit å overvåke, og hva er ikke greit å overvåke, sier Grande og viser til at datateknologi i skolen kan brukes til å overvåke elevene.

– Hva kan egentlig en kommisjon gjøre?

– Da jeg var ung, var det en god offentlig debatt om det var riktig å lese en dagbok man kom over. Jeg vil ha en sånn debatt om hele personvernet til barn nå, for jeg er redd vi er i ferd med å ta bort arenaer som er kun barnas, svarer Grande og kommer med et konkret forslag.

– Jeg håper en kommisjon kan lage ti gode regler for hvordan foreldre skal respektere barns arenaer.

– Barn må finne ut av ting

Datatilsynet ser med bekymring på at stadig flere aktører tilbyr sporingsutstyr for foreldre med små barn.

I oktober kommer en svenskutviklet minitelefon med GPS på det norske markedet. Telefonen har kun en knapp, og barnet kan bare rope mamma, så ringer den til mamma.

– Jeg tror barn har best av å finne ut av ting selv, og at de ikke bare skal vente på foreldrene om de har snublet over en stubbe i skogen, sier Grande.

Har vi gått for langt?

– Vi har i hvert fall teknologi til å gå for langt.

Lukas (6, t.v.) og Johannes på vei til Åskolen skole

FØLGES MED GPS: Lukas (t.v.) og Johannes har en GPS i ranselen som forteller foreldre hvor de befinner seg. Saken opprører Venstre-leder Trine Skei Grande.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger