– Kypriotiske banker er forvokste

– Og nå vil kypriotiske banker lempe regningen over på vanlige folk på Kypros, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Han frykter mange vanskelige år for ferieøya i Middelhavet.

Og nå vil kypriotiske banker lempe regningen over på folk flest på Kypros, sier statsminister Jens Stoltenberg. Har mener situasjonen på Kypros viser at eurokrisen ikke er over.

– Banksektoren på Kypros er forvokst, og nå prøver bankene å velte regningen over på folk flest, sier statminister Jens Stoltenberg (Ap).

Protest Kypros

Det har vært store demonstrasjoner på kypros de siste dagene. Vreden har særlig rettet seg mot Tyskland og Angela Merkel.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

– Her er det banker som over lang tid har vært uansvarlige i sin utlånspolitikk, som har blitt altfor store og som ikke klarer å holde sine forpliktelser. Nå vil de lempe regningen over på vanlige folk på Kypros, sier Stoltenberg til NRK.

– Noe av det samme har vi sett i Spania, Irland og på Island. Det er alvorlig for de landene som rammes, men også for europeisk økonomi, legger Stoltenberg til.

I går avviste det kypriotiske parlamentet en kriseavtale med EU som ville innebære en skatt på alle innskudd i kypriotiske banker. Nå er det høyst usikkert hvordan Kypros har tenkt å skaffe de 5,8 milliarder euro de trenger for å få kriselån fra EU.

Tiggerferd til Moskva

Finansminister Michael Sarris har reist til Moskva for å tigge om hjelp til å unngå en bankkollaps og statsbankerott. Store deler av formuene i kypriotiske banker eies av nyrike russere, og Russland har vært sterkt imot den foreslåtte bankskatten.

Bankene på Kypros holder stengt minst til tirsdag neste uke for å unngå at småsparere tømmer kontoene sine og at store utenlandske investorer trekker ut pengene sine.

– Fortvilet situasjon

– Kypros er et lite land og en liten økonomi. Banksektoren deres er 8-10 ganger så stor som økonomien. Slik sett er den forvokst. Men vi får håpe at dette ikke smitter over på resten av Europa, sier Stoltenberg.

Han er bekymret på Kypros' vegne.

– Kypros er i en fortvilet situasjon der de trenger hjelp. Kypros kommer til å leve med alvorlige økonomiske og sosiale problemer i mange år. De må forvente seg høy arbeidsløshet og store kutt, sier Stotlenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger