NRK Meny
Normal

– Kvinner mest utsatt for smitte

70 prosent av de som er smittet av den mutante E.coli-bakterien er kvinner, opplyser Folkehelseinstituttet.

E.coli

– Teorien er at det er en høyere risiko for at bakterien befinner seg i mat som kvinner oftere spiser, sier Folkehelseinstituttet.

Siri Helene Hauge

Siri Helene Hauge, lege ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet
Per Einar Granum

Mikrobiolig og professer Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole.

Foto: NRK
E. coli-bakterie

Tyske helsemyndigheter knytter 18 dødsfall til et aggressivt E. coli-utbrudd.

Foto: NRK

Til nå har den mutante E. coli-bakterien gjort over 2000 personer syke.

70 prosent av dem er kvinner, ifølge Folkehelseinstituttet, som har hentet tall fra Tyskland.

– Teorien er at det er en høyere risiko for at kvinner blir smittet, siden bakterien befinner seg i mat som kvinner oftere spiser, sier Siri Helene Hauge, lege ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Folkehelseinstituttet sier at de fleste som er smittet er voksne personer. Ettersom voksne kvinner ofte spiser mye grønnsaker, som agurk, tomat og salat, kan det være en årsak til at uvanlig mange kvinner er rammet. Det er agurk, tomat og salat som er trukket fram som sannsynlige smittekilder.

Det er ingen indikasjoner på at de med symptomer har vært syke fra før av, eller har nedsatt helsetilstand, bekrefter Folkehelseinstituttet.

18 mennesker er døde så langt i Europa på grunn av E. coli-smitten.

Tyder på flere smittekilder

Med så mange syke og ingen svar som direkte peker på én matvare, er det mye som tyder på at det er andre smittekilder, mener mikrobiolog og professor, Per Einar Granum.

Han sa til NRK i går at han var overrasket da tyske helse- og matmyndigheter med én gang gikk ut og pekte på spanske agurker som smittekilde.

Dette har blitt avvist, og man famler nærmest i mørket etter kilden for det farlige sykdomsutbruddet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste i dag at E. coli-bakterien som har gjort mange mennesker syke i Europa, er en helt ny og farlig bakteriestamme som aldri tidligere er sett.

Norske og danske myndigheter sier at det er liten risiko for smitte mellom mennesker, mens svenske myndigheter advarer om at bakterien er «mycket smittsam».

– Kan smitte fra person til person

Det er mange syke i Europa nå, og ifølge Granum finnes det mange friske smittebærere for hver syke. Det er ikke mye som skal til for å smitte en annen person, sier han.

– Bare ti av disse bakteriene kan være nok til å gjøre deg syk. Da kan det smittes fra person til person, sier Granum.

Granum sier at bakterien kan spre seg fra menneske til menneske ved for eksempel et toalettbesøk etterfulgt av litt dårlig håndhygiene. Da kan kun et håndtrykk være nok til å overføre bakterien videre.

– Hvis du tar på en person som har vært på toalettet uten å vaske seg, skal det ikke mer til enn å putte en pastill eller tyggegummi i munnen for å få nok bakterier i seg til å bli syk, sier Granum.

Kan gå over i mat

Når bakterien smitter så lett, kan den også gå over i mat. Men da gjelder det ikke samme matvare for alle de syke. Dette gjør det vanskelig å finne fellestrekket som alle leter etter, sier Granum.

– Det kan nok hende at vi leter på feil sted. Ved tidligere utbrudd har man ikke alltid funnet bakterien i matvarer. Det kan være ting som tyder på dette nå. Det er isåfall mer komplekst enn at bakterien finnes i kun én enkelt matvare, sier Granum.

– Hvis det er personsmitte er det mye vanskeligere å finne smittekilden enn om det er matsmitte. I 2009 hadde vi et eksempel der vi hadde en type av en farlig E. coli. Der fant man heller ikke matsmitten, legger han til.

– Ingen grunn til bekymring i Norge

– Denne bakterien er spesiell, og det er en del ting som tyder på at denne bakterien er en farligere type. Men hvorfor det er slik, er det ingen som kan si ennå, sier Granum.

– Er vi trygge i Norge?

– Ja, det er vi. Jeg tror faktisk at man må til Nord-Tyskland for å bli syk. Men i neste omgang kan det også bli smittefare i hvert enkelt land. Folk kan ta smitten med seg, til og med som friske smittebærere til et annet land, sier han.

– Folk i Norge trenger ikke å bekymre seg, sier Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger