– Kutt prisene på Vinmonopolet istedet

– Dersom Norge hadde droppet taxfreesalget, og i stedet kuttet i alkoholavgiftene, ville en flaske vin hos oss kunnet bli 20 kroner billigere, mener Vinmonopolet.

Dersom regjeringa hadde brukt pengene som de bruker på å øke taxfreekvoten til å kutte i alkoholavgiftene i stedet, ville en flaske vin på Vinmonopolet blitt 38 prosent billigere, sier Vinmonopolet.

SE VIDEO: – En vanlig vinflaske kunne kanskje gått så mye ned som 20 kroner i pris om taxfree-ordningen ble avviklet, sier Vinmonopolet.

– Dersom taxfree-ordningen ble avviklet, kunne vi kuttet prisen, sier Jens Nordahl som er pressesjef i Vinmonopolet.

Samme dag som det ble åpnet for at nordmenn kan ta med seg enda flere flasker fra taxfree-hyllene, kommer Vinmonopolet med et regnestykke hvor de argmenterer for å fjerne hele taxfree-ordningen.

Staten taper 2,5 milliard kroner i året på taxfree-salget i inntekter, og tapet vokser med mange millioner etter at de fra 1. juli økte den tillatte kvoten på alkohol fra tax free-salget.

Dersom pengene hadde blitt brukt på Vinmonopolet, kunne alkoholavgiften på en flaske vin ha blitt kuttet med 38 prosent, viser beregninger Vinmonopolet selv har gjort.

– Her kunne Staten ha slått mange fluer i ett smekk, både på et redusert alkoholkonsum i Norge, og fått økte inntekter til Staten, mener Nordahl.

Regnestykket innebærer at folk ville handlet mye mer på Vinmonopolet enn de gjør i dag, men at den totale mengden alkoholomsetning ville gått ned om ingen kunne handle i taxfree-butikkene.

Over halvparten positive

I en spørreundersøkelse utført av TNS på vegne av Vinmonopolet, svarer 54 prosent at de er positive til at prisene på Vinmonopolet ble satt ned 15 prosent mot at tax free-ordningen ble fjernet. 21 prosent svarte at de var negative til forslaget, mens 25 prosent hadde ingen mening.

– Da ville jeg helst ha brukt Vinmonopolet, for jeg er ikke på død og liv nødt til å ha med meg alt herfra, svarer Øyvind Haram på Gardermoen når NRK stiller det samme spørsmålet.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Spørreundersøkelse

Spørreundersøkelse utført av TNS på vegne av Vinmonopolet i perioden 22. april til 4. mai i år. 1000 respondenter er spurt.

Foto: Vinmonopolet

Civita: – Fornuftig forslag

Også den liberale tenketanken Civita synes Vinmonopolets forslag om å kutte prisene på polet framfor i tax free-butikkene:

– Ja, jeg mener det er fornuftig. Du vil få lik pris på lik på lik vare som er gunstig hvis man har tro på markedet, du vil få en positiv virkning på miljø, og en positiv virkning på ulikhet, distriktsprofiler og grensehandel, mener Villeman Vinje, som er samfunnsøkonom i Civita.

– Hvorfor gi denne gavepakken til private selskaper som driver tax free-butikker. To milliarder kroner kunne dere ha brukt på masse annet fornuftig?

– Dette er en populær ordning som har bred politisk støtte, sier statssekretær i Finansdepartementet, Paal Bjørnestad.

– Men vi skal også redusere skatter og avgifter for både de som reiser og ikke de som reiser i budsjettene som kommer, lover Bjørnestad.

Utenlandsreisende nordmenn kan økte alkoholkvota si hvis de ikke handler tobakk fra 1. juli.

Nordmenn som handlet alkohol i Sverige 1. juli var usikre på hvor mye ekstra de kunne ta med seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger