NRK Meny
Normal

– Kun vanskelige løsninger

Avtroppende partileder Kristin Halvorsen er fortsatt trygg på at Audun Lysbakken blir neste leder i SV. – Dette var ikke avslutningen jeg hadde tenkt meg, sier Halvorsen.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen (SV) karakteriserer siste den siste tiden i SV som redselsuker.

Foto: Nyhetsspiller

I morges var Kristin Halvorsen på sitt siste Politiske kvarter som partileder. I Radioprogrammet på NRK P2 innrømmet Halvorsen at landsmøtet i helgen, der SV skal velge ny partileder, blir et krevende møte.

– Det er ingen grunn til å si at dette ikke blir et vanskelig landsmøte, for det er det. Det er heller ingen grunn til å spekulere i om Audun Lysbakken trekker seg som lederkandidat, sa Halvorsen på NRK.

Hun sier samtidig at Lysbakken må gi landsmøtet den informasjonen de ønsker om saken.

– Han må selv stå frem for landsmøtet og si hvordan han har resonnert og hvordan han har vurdert, så får landsmøte bestemme, sa Halvorsen.

– Parti- eller regjeringskultur

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell (SV)

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Etter at Dagbladet avdekket at Barne- og likestillingsdepartementet, som ble ledet av Audun Lysbakken, hadde delt ut midler til Jenteforsvaret med klare bindinger til SV, har stadig flere saker dukket opp i kjølvannet.

Først kom det frem at embetsverket ble overkjørt i Jenteforsvars-saken i strid med økonomireglene i staten. Så kom det frem at Lysbakken hadde brutt habilitetsreglene da han tildelte Reform, der hans gode venn jobber, millionbeløp.

Nå har også Kristin Halvorsen og Bård Vegar Solhjell (SV) innrømmet at de brøt økonomiregelverket da de ga penger til det såkalte Pøbelprosjektet i 2009.

– Er det en parti- eller en regjeringskultur som gjør at dere har brutt økonmireglene i staten gang på gang?

– Dette handler ikke om SV i det hele tatt. Pøbelprosjektet har tverrpolitisk støtte og er ikke et SV-prosjekt. Vi skal uansett følge økonomiregelverket, der har vi en jobb å gjøre.

– Men her har man flere ganger fått påvist, og dere har også innrømmet, brudd på økonomireglementet. Er det en parti- eller regjeringskultur?

– Jeg har funnet ut at vi ikke har fulgt økonomiregelverket slik det skal følges i Kunnskapsdepartementet. Pøbelprosjektet er dessverre et eksempel på det, men det handler ikke om nærhet til SV men om at vi må få orden på våre rutiner og ting på stell, sa Halvorsen til NRK etter sendingen.

Usikkerhet i partiet

Magnus Takvam

Magnus Takvam

Foto: NRK

Halvorsen nølte ikke med å kalle siste tids hendelser i partiet for redselsuker. Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK sier også at sakene som har versert i mediene de siste ukene har skapt usikkerhet i partiet før helgens landsmøte og ledervalg.

– Audun Lysbakken blir sannsynligvis valgt som ny SV-leder, men det er som Halvorsen sier; han må overbevise landsmøtet selv om at det er det riktige valget. Det nytter ikke å bare komme dit og regne med å få blankofullmakt som partileder, saTakvam.

Han mener SVs landsmøte har krav på å få vite hva som har skjedd i departementet og hvor store feil Lysbakken selv har gjort.

– Han sier selv at saken ikke har ført til noe som hefter ved hans moral, integritet eller hans evne til å utøve godt lederskap. Hadde det vært så enkelt hadde vi jo ikke hatt den debatten man har opplevd nå, sier Takvam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger