Hopp til innhold

Sandberg: – Kronprinsparet gjør flere til republikanere

Frps nestleder Per Sandberg mener kronprinsparet markerer seg politisk på venstresiden og gjør flere til republikanere. Sammen med næringsminister Monica Mæland (H) står han fram som republikaner i en ny bok.

Per Sandberg

Frps Per Sandberg mener kronprinsparet markerer seg politisk i saker om miljø, klima, innvandring og en del verdispørsmål. Sandberg vil avskaffe kongehuset. Her er Sandberg på Frps landsmøte på Gardermoen i helgen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Både Frp-nestleder Per Sandberg og næringsminister Monica Mæland er svorne republikanere – i de to mest kongetro partiene i Norge.

Mæland er den første statsråden fra Høyre som er mot monarkiet, skriver Dagens Næringsliv. Begge er intervjuet i boken «Republikken Norge» som kommer tirsdag, skrevet av avisens kommentator Kjetil Bragli Alstadheim.

Sandberg mener at demokrati og kongedømme går dårlig sammen, noe han også understreket da han var gjest i Politisk kvarter på NRK P2 mandag morgen.

Mitt prinsipp er at lederne våre skal VELGES, enten det er regjering, parti eller statsoverhode."

Per Sandberg, nestleder Frp til Politisk kvarter på NRK P2
Per Sandberg og Siv Jensen

Partileder Siv Jensen sier hun ikke kjente til at Sandberg var republikaner.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Mitt standpunkt her bygger på det demokratiske prinsippet som jeg er født og oppvokst med. Og sånn skal det være. Lederne våre skal VELGES, enten det gjelder parti, regjering eller det øverste statsoverhodet, sa Sandberg til programleder Per Arne Bjerke i Politisk kvarter.

– Glad i menneskene

Sandberg fikk i morges direkte spørsmål om han vil ta initiativ til å avskaffe kongedømmet.

– Jeg tar ikke noe initiativ her. Bare det å ta debatten i partiet er vanskelig fordi Frp er et kongetro parti. Jeg er også veldig glad i menneskene i kongehuset. Men for meg handler dette om prinsippet om hvorvidt vi skal velge våre ledere eller om ledelse skal gå i arv, sa Sandberg til NRK.

Sandberg anslår at det er 2-3 andre i partiets stortingsgruppe som også er republikanere, men han sier at det ikke er noen grunn til å ta opp saken.

– Som parti er Frp er tindrende klart på at vi ønsker kongedømme, sier han.

Kritiserer Haakon og Mette-Marit

Frp-nestlederen retter i boka til Alstadheim kritikk mot kronprinsparet, som han mener opptrer mer og mer som politikere.

Kronprinsparet står på venstresiden i norsk politikk, særlig på miljø, klima, innvandring og en del verdispørsmål."

Per Sandberg, Frp-nestleder til DN

– Kronprinsparet står på venstresiden i norsk politikk, særlig på miljø, klima, innvandring og en del verdispørsmål. Det styrker bare mitt standpunkt om at vi ikke burde hatt et kongehus. Det vil medvirke til at flere og flere vil bli republikanere, sier han til Dagens Næringsliv.

Slottet har ikke ønsket å kommentere Sandbergs uttalelser.

Kronprinsesse Mette-Marit besøker Vennesla

Mette-Marit svarte på kritikken mot India-reisen med å si at hun ikke ville ta stilling i surrogati-debatten.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Som eksempel på verdispørsmål der Sandberg mener kronprinsparet markerer politisk standpunkt, nevner han kronprinsessens reise til India i 2012.

Hun dro for å hjelpe et homofilt vennepar som hadde skaffet seg barn via surrogatmor. Mette-Marits venner fikk ikke visum i tide til å ta hånd om tvillingene. Men siden kronprinsessen har diplomatpass, kunne hun reise på kort varsel for å ta seg av barna.

Sandberg viser også til at kronprins Haakon er blitt hyllet av tidligere SV-leder Erik Solheim for sitt engasjement mot klimaendringer, for FNs tusenårsmål og internasjonal solidaritet.

Sandberg får motbør fra nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen som sier at hun er uenig i at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit opptrer som politikere.

– Kronprinsparet står på veldig trygg fellesskapsgrunn i måten de presenterer landet på. I spørsmål som miljø og innvandring er det ikke kongehuset som står på yttersida i norsk politikk, det er Fremskrittspartiet, sa Pedersen i Politisk kvarter.

Siv visste ikke

Sandberg sier han tror folk greier å tolke dette selv, og påpeker at de kongelige ikke er valgt, og at de skal opptre nøytralt i politiske spørsmål.

– Når kongehuset begynner å få en viss slagside, så blir det problematisk, for de har jo påvirkningskraft, sier Per Sandberg i Kjetil Bragli Alstadheims bok «Republikken Norge».

Monica Mæland og kongeparet på besøk i Tyrkia

Næringsminister Monica Mæland (bak) reiste sammen med kongeparet på statsbesøk til Tyrkia i november i 2013.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sandbergs motstand mot monarkiet har bare vært kjent av noen få personer i partiet. Partileder Siv Jensen har ikke vært blant dem.

– Nei, det visste jeg ikke, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Alene i Høyre

Næringsminister Monica Mæland sier at valg av styreform ikke er et aktuelt politisk tema. Hun sier at Norge vil fortsette å være et monarki i overskuelig fremtid.

Mæland støtter ikke Sandbergs oppfatning av at kronprinsparet har en politisk slagside.

– Kronprinsparet må få lov til å leve sine liv og gjøre det de tror på. Jeg opplever ikke at de partipolitisk aktiviserer seg, sier hun til avisa.

AKTUELT NÅ