Hopp til innhold

– Kronprinsen prøver å endre monarkiet

Kronprinsens tidligere foreleser i statsvitenskap mener kronprins Haakon må si fra seg tittelen om han skal fortsette å blande seg i næringslivspolitikken.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon

INVITERER 200 UNGE: Ledere og talenter mellom 20 og 40 år skal diskutere og lære om næringslivsledelse. Det hele blir arrangert av kronprinsen.

Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix

Trond Nordby

Professor Trond Nordby er en sterk forkjemper for at Norge skal bli republikk.

Foto: UIO

– Kronprins Haakon går atter en gang inn i det politiske feltet. Om han ikke er fornøyd med å bare klippe snorer, må han gi avkall på tronearven, sier Trond Norby, professor i statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

Mandag går kronprins Haakons SIKT-konferanse av stabelen for tredje år på rad. Temaet er ledelse når 200 nøye utvalgte unge talenter samles i Bergen.

– Her bør politikerne reagere, sier Nordby, kronprinsens tidligere foreleser om temaer som monarki og republikk.

Kongehusets kommunikasjonssjef Marianne Hagen forstår ikke kritikken.

– Politikk er ikke tema her, det er ledelse, sier Hagen til NRK.

Da konferansen ble holdt i Tromsø i fjor, var blant andre Aftenpostens Harald Stanghelle kritisk til at kronprinsen la føringer i politisk betente temaer.

– Han vil skaffe seg mer makt

Nordby mener at bare det å skape et forum for diskusjon av næringsliv er problematisk for en monark.

– Ved å skape et forum bruker han sin symbolske makt. I 1905 ble monarken strippet for all makt i Norge. Nå prøver Haakon å forandre dette og skaffe seg mer makt, sier Nordby.

Professoren mener både dette og Dignity-dagen som kronprinsen frontet forrige uke er en måte for Kronprinsen å promotere sine egne verdier.

– Jeg lurer på om de unge lederne som deltar reflekterer over at de blir brukt til å bygge opp kronprinsens posisjon? spør Nordby.

Også politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv er kritisk til at kronprinsen skaper er arena for politisk debatt.

– Her skal han ikke være. Selv om han ikke kommer med meninger selv, former han arrangementet og inviterer deltakere. I år ser det heldigvis ikke ut til at temaene er like kontroversielle som i fjor, sier Alstadheim.

Samarbeidspartnerne punger ut

Kjetil Alstadheim, kommentator i Dagens Næringsliv

KRITISK TIL SPONSING: Kjetil Alstadheim i DN vil se hvordan konferansen utvikler seg før han kritiserer kronprinsen for å være for innblandet i den politiske debatten.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Alstadheim er redd kronprinsens symbolske makt fører til at de får inn penger til arrangementet.

– Det er problematisk i seg selv å ha et kongehus med sponsorer, sier Alstadheim.

Sparebanken Vest er de som har gitt mest penger til konferansen. De gir 600.000 kroner.

– På grunn av sponsorpengene kan arrangementet være gratis for deltakerne, så dette samarbeidet er vi glade for, sier kommunikasjonssjef Hagen.

– Vi har behandlet denne søknaden på lik linje med alle andre søknader. Tematikken var interessant for oss, derfor valgte vi å støtte arrangementet, sier Lars Ove Breivik, informasjonssjef i Sparebanken Vest.

Som takk for pengene har banken fått tre plasser i konferansen. Dette er statsvitenskapsprofessoren kritisk til.

– Jeg vet ikke hva som kommer ut av denne konferansen for deltakerne, men det kaster i alle fall glans over kronprinsen, sier Nordby.

AKTUELT NÅ