NRK Meny
Normal

– Krekar gleder seg til å bli løslatt

Via sin advokat sier trusseldømte mulla Krekar til NRK at han er glad for å komme hjem til familien sin i Oslo når han slipper ut av fengsel, framfor å bli sendt til et asylmottak i Kyrksæterøra.

Brynjar Meling og Mulla Krekar

– STOISK RO: Brynjar Meling (t.v.) og mulla Krekar under ankesaken i Borgarting lagmannsrett i 2012. Meling sier klienten var forberedt på at løslatelsen hans trolig ikke ville gå så som planlagt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Han er glad for å komme hjem til familien. Det har vært hans ønske hele tida. Jeg har informert ham i dag om hva som skjer, og han gleder seg til å bli løslatt, sier Krekars forsvarer, Brynjar Meling.

Møter i Oslo tingrett tirsdag

Meling bekrefter at Krekar selv kommer til å stille i Oslo tingrett på tirsdag, når retten skal ta stilling til om han skal flyttes ut av Oslo eller ikke.

– Han ser fram til å komme i retten.

– Vi begynte å skjønne at ting var i gjære for et par, tre uker siden, og jeg fortalte ham at han måtte være forberedt på noen fremstøt. Han har tatt det hele med stoisk ro, sier forsvareren.

Det er satt av én dag i Oslo tingrett til behandling av Krekars klage.

Anker uansett hvis de taper

Meling kaller politiets beslutning om å la Krekar bli i Oslo fram til rettsbehandlinga som «fornuftig».

– Fra vår side er det ikke aktuelt å godta en avgjørelse som skulle gå oss imot, da vil den påankes ut fra det prinsipielle spørsmålet som reises her.

Meling avviser at rettsprosessen som starter tirsdag kan trekke ut i flere år, slik som tidligere straffesaker mot Krekar har vist. Årsaken er at det dreier seg om et straffeprosessuelt spørsmål, hvor retten skal avgjøre om politiets flyttevedtak er gyldig eller ikke.

Trusseldømt og utvist fra Norge

I et 20-siders dokument har forsvareren klaget både på politiets vedtak, argumentasjon, saksgang og på den juridiske instruksen som ligger til grunn for vedtaket om å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

– Vi ser på alle rettslige muligheter for å få omgjort vedtaket, sier Meling.

Krekar slipper etter planen ut fra Kongsvinger fengsel søndag, etter to år og ti måneder bak murene for drapstrusler mot statsminister Erna Solberg (H) og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror.

Oslo politidistrikt ønsket av sikkerhetsgrunner å flytte Krekar ut av Oslo. Tvangsflyttinga skal vurderes i Oslo tingrett tirsdag.

I februar 2003 ble det vedtatt at Krekar skulle utvises av Norge av hensyn til rikets sikkerhet. Høyesterett bekreftet i 2007 at vedtaket er gyldig. Han er ikke sendt ut fordi Irak ikke kan garantere at han ikke dømmes til døden.

Krekar har siden 8. desember 2006 stått på FNs terrorliste.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger