– Krekar-flytting har null effekt

Landets mest kjente mulla har blitt enn verkebyll for regjeringspartiet Frp. Å sende Krekar ut av Oslo med meldeplikt er som slag i lufta, og vil ha null effekt, mener islamforsker.

Mulla Krekar

TVANGSFLYTTING: Mulla Krekar risikerer tvangsflytting når han slipper ut av fengsel 25. januar. Det har ingen effekt, mener islamforsker Lars Gule.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fremskrittspartiet har i en årrekke varslet at de ikke vil være nådige når mulla Krekar er ferdigssonet. Frp-leder Siv Jensen sa til Dagsrevyen i 2009 at hun i ytterste konsekvens er villig til å bryte menneskerettighetene for å få Krekar ut av landet.

Lars Gule

KRITISK: Å sende Krekar ut av Oslo med meldeplikt er som slag i lufta, og vil ha null effekt, mener islamforsker Lars Gule.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Neste søndag slipper Krekar ut av fengsel, men nå når Frp er i regjering, er det en litt annen tone fra partiet.

Islamforsker Lars Gule, førsteamanuensis på Høgskolen i Oslo og Akershus, sier regjeringspartiet har møtt seg selv i døren.

– De møter ikke bare seg selv i døren, men de går i en svingdør som går rundt og rundt. Instruksen om å sende Krekar ut av Oslo med meldeplikt vil ikke ha noen effekt, sier Gule til NRK.

– Det er kun et forsøk på å vise politisk handlekraft. Det er symbolpolitikk og et siste krampetrekk. Det er som slag i luften.

– Hvordan har de tenkt å få det til?

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sendte i går en instruks til politiet om at personer som Krekar skal ha meldeplikt og tvinges til å bosette seg utenfor Oslo.

– Hvordan har de tenkt å få det til? Krekar kan ikke ha bankkort en gang, og familien hans bor i Oslo. Skal regjeringen betale hotell? Skal han bo på et asylmottak? Han er helt avhengig av familien. Skal man tvinge også dem til å flytte på landet, spør Gule.

Grunnen til at Anundsen vil sende Krekar ut av Oslo, er at han vil begrense mulighetene for at han kan samarbeide eller drive rekruttering til miljøer som utgjør en sikkerhetstrussel.

Men mange av de som i dag har størst påvirkning på det islamistiske miljøet i Norge, bor ikke engang i Norge (se egen faktaboks).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faksimile fra Twitter

NETTUNDERVISNING: de som i dag har størst påvirkning på det islamistiske miljøet i Norge, bor ikke engang i Norge, og driver nettundervisning - på lik linje som Krekar har gjort.

Uten internett

Advokat Brynjar Meling, Krekars forsvarer, uttalte til NTB i går at det ikke vil ha noen effekt å sende klienten hans ut av hovedstaden:

– Anundsen sier at Krekar skal ut av de miljøene hvor han kan utgjøre en fare. Alt det Krekar er dømt for, har skjedd på internett, så da må han sendes til et sted uten internett.

Politidirektoratet har i dag sittet i møter for å finne ut hvordan de skal gjennomføre kravet fra justisministeren. Oslo-politiet har fått oppdraget, og skal nå vurdere hvilke tiltak som skal iverksettes.

Siv Jensen

14. februar 2012: Siv Jensen mener regjeringen må holde Mullah Krekar i forvaring inntil han kan forlate landet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger