Hopp til innhold

– Krekar får neppe dødsstraff

Det er ikke sannsynlig at en dødsstraff mot mulla Krekar vil bli fullbyrdet i Irak, mener forfatter. Likevel vil ikke norske myndigheter sende ham ut av Norge.

Mulla Krekar

Her hjemme i Norge er mulla Krekar som kjendis å regne, men i hjemlandet vet de færreste hvem han er, forteller forfatter Henrik Hovland.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Krekar risikerer en rettssak når han kommer hjem, men at han får en dødsstraff, og at denne blir fullbyrdet, er lite sannsynlig, mener forfatter Henrik Hovland.

Han kom hjem fra Nord-Irak for fire uker siden, og forteller at situasjonen der er mye mer stabil nå enn tidligere.

Henrik Hovland

Forfatter Henrik Hovland kom hjem fra Nord-Irak for fire uker siden, og forteller at situasjonen der er mye mer stabil nå enn tidligere

Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix
Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge ikke vil tvangsutsende mulla Krekar slik situasjonen er i Irak nå.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tok med våpen på jobb

– For ti år siden var det naturlig for folk å ta med seg en Kalashnikov på jobben, istedenfor dokumentmappe. Nå er det omvendt, forteller han.

Hovland forklarer at denne stabiliteten blant annet skyldes en oppblomstring i økonomien i de kurdisk-kontrollerte områdene i Nord-Irak.

– Det pågår jo en borgerkrig i resten av Irak, og denne fører til at mange etablerer seg i Nord-Irak selv om de ikke selv er kurdere.

Vil ikke tvangsutsende

Samtidig melder TV2 at Politiets Sikkerhetstjeneste kommer til å tiltale Mulla Krekar for trusler mot Høyreleder Erna Solberg. Dette tilbakevises imidlertid av PSTs Trond Hugubakken i NRK.

– Vi har ikke levert innstillingen i saken enda. Vi holder på å avslutte etterforskningen av trusselsaken, men holder altså fortsatt på å jobbe med instillingen. Den er ferdig om to til tre uker.

Solberg mener at regjeringen snarest bør ta opp spørsmålet om en tvangsutsendelse av Krekar, etter at han selv sa i går at han vil reise hjem . Hun sier også at hun tror det kan være en sammenheng mellom ønsket om å dra hjem og mulig tiltale fra PSTs side.

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre, er imidlertid en tvangsutsendelse ikke så enkel.

– Krekar er ikke her fordi vi ønsker det, og hvis han vil reise er det ingen som hindrer ham i år dra frivillig. Men vi tvangsutsender ikke folk til land der det er fare for tortur og dødsstraff, sier Støre.

– Fortsatt uoversiktelig

Han forteller at de hele tiden er i dialog med irakiske myndigheter for å få de forsikringene som er nødvendige for å kunne send ut Krekar.

– Irakiske myndigheter sier er at det begynner å bli noe mindre kaotisk i landet, men at det fortsatt er uoversiktelig. De sier at det er grunn til å tro at Krekar vil bli rettsforfulgt for anklagene mot ham i Irak, og at dødsstraff er en mulighet.

Støre forteller at Norge da må få en forsikring mot at dette ikke vil skje, før Krekar returneres.

– Vi kan ikke være litt mot dødsstraff. Når vi har kovensjonsforpliktelser mot dødsstraff, må vi også få løsninger som garanterer at det ikke skjer.

– Vi ønsker å straffe ham

Sendes Mulla Krekar til Irak kommer han til å bli stilt for retten.

I et intervju fra 2006 sa talsmann Kamran Karadahi, som snakket på vegne av den irakiske president Jalal Talabani følgende:

– Jeg kan bekrefte at vi ønsker å få ham tilbake slik at vi kan straffe ham for det han og hans organisasjon har gjort i Irak. Vi har dødsstraff i Irak, og flere kriminelle og terrorister har nylig fått denne straffen. Irak kan ikke fjerne dødsstraffen bare for at Mulla Krekar skal kunne komme tilbake til Irak. Krekar må stilles for retten slik at han kan bli straffet for det han har gjort.

Blir han dømt skyldig kan det også gå mot lovens strengeste straff.

I november skrev NRK at hemmeligstemplede dokumenter frigitt av varslernettstedet Wikileaks knytter organisasjonen til Mulla Krekar til halshugginger, bilbomber og selvmordsbombere i stort omfang.

Dokumentene, som er skrevet av de internasjonale militære styrkene i perioden fra 2004 til 2009, beskriver hvordan organisasjonen har gjennomført angrep både mot internasjonale styrker og andre irakiske grupperinger.

At organisasjonen Krekar grunnla nevnes så ofte i de militære rapportene var ikke så overraskende for dem som har fulgt opprørsgrupper i Irak tett.

– Ansar al Islam har vært en av de aller mest aktive opprørsgruppene i Irak. Det kan vi si med bakgrunn i hva gruppen selv har publisert på nettet, rapporter fra krigen og mediedekningen av den, sa Bryjar Lia hos Forsvarsets forskningsinstitutt (FFI) til NRK den gangen.

Mot dødstraff

Men mange kurdiske ledere har gått ut mot dødstraffen, og faren er derfor ikke særlig stor, mener Hovland.

Han påpeker at Iraks president Jalal Talabani har nektet å undertegne dommen til Tariq Aziz, som var visestatsminister under Saddam Hussein.

– Og Krekars juridiske problemer er primært i nord med kurdiske selvstyremyndigheter, så jeg tror ikke han risikrer at en dødsstraff blir fullbyrdet, sier Hovland.

Ingen kjendis i hjemlandet

Her hjemme i Norge er mulla Krekar som kjendis å regne, men posisjonen i hjemlandet er en ganske annen. De færreste hvem han er, forteller Hovland.

– Krekar har et mye større navn i Norge enn i Irak. Politisk interesserte mennesker vet hvem han er, men han er en marginal figur der. Det skyldes jo blant annet at han har vært mye i utlandet.

– Islamistene føler at han burde vært der når ting skjedde i 2003, og ikke sittet trygt i Norge. De som ikke er islamister, er politiske motstandere av det han står for, sier Hovland.

AKTUELT NÅ