Hopp til innhold

– Kanskje var angrepene på tvillingtårnene bare et filmtriks

Historiker Terje Emberland mener konspirasjonsteorier kan være farlige og lede til vold. Markeringen av 10 årsdagen for 11. september og terroren mot Norge har satt temaet på dagsorden.

Video Historiker mener konspirasjonsteorier er farlige

SE VIDEO: I røyken som kommer ut av tvillingtårnene, antyder Gaarder at man kan se omrisset av en høytstående katolsk leder.

Hans Gaarder

Hans Gaarder er sikker i sin sak når han sier at Al Qaida ikke stod bak terrorangrepet i USA.

Foto: Strand/Onsheim/NRK
Terje Emberland

Historiker, Terje Emberland, er bekymret over de voksende konspirasjonsteoriene.

Foto: Strand/Onsheim/NRK
Kahan

Herman Kahan har mistet mye på grunn av konspirasjonsteorier.

Foto: Strand/Onsheim/NRK

I et lite forsamlingslokale i Oslo sentrum denne uken har tihørerne kommet for å høre den egentlige sannheten rundt det som skjedde for 10 år siden da tvillingstårnene i New York ble angrepet.

– Kan være filmtriks

Foredragsholderen Hans Gaarder mener han har de riktige svarene.

– Kanskje var det bare et filmtriks som vippet oss av pinnen i et svakt øyeblikk, sier han mens han peker på de to brennende tvillingtårnene på skjermen sin.

Han slår fast at Al Qaida ikke stod bak terroren. For, ifølge Gaarder, kan noen andre ha plassert sprengladninger i tårnene.

Gaarder mener det er mye som holdes skjult for oss - det skal finnes en skjult makt der ute som prøver å lure oss alle. Svaret på hvem som egentlig stod bak 11. september-angrepene har han også.

– Massemorderrekka med Kissinger, George Bush Senior, Rumsfeld og Cheney, er svaret sier Gaarder.

Voksende miljø

Hans Gaarder er også bidragsyter på et nettsted som heter Nyhetspeilet, som har flere hundre lesere. Dette et sted for de helt store konspirasjonene.

Eksperter på konspirasjonsteorier som NRK har snakket med, sier dette miljøet er voksende.

Gaarder mener for eksempel at kondensstriper på himmelen kommer fra NATO-fly som sprayer oss fra luften med farlige kjemikaler. Han mener også at tsunamien i 2004 var menneskeskapt, og at kloden styres av en hemmelig verdensregjering.

Konspirasjoner har en enorm tiltrekningskraft og er derfor farlige, mener historiker Terje Emberland.

Hans forklaring på at slike konspirasjonsteorier stadig tiltrekker seg nytt publikum er følgende:

– Verden er kaotisk, og det gir en tilfredsstillelse å finne én forklaring. Samtidig så gir det deg en følelse av å være utvalgt, du er den som har sett bak sløret.

De store konspirasjonsteoriene er forskjellige, men de har en ting felles, ifølge Emberland.

– Det er et sett av syndebukker som går igjen i nesten alle konspirasjonsteorier som blant andre frimurerne og jesuittene, men også bak disse befinner det seg en enda mektigere konspiratør som disse gruppene er rettskaper for, og det er jødene, sier historikeren.

Skylder på jødene

Hans Gaarder mener israelsk etterretning var med på planleggingen av terroren 11. september, og derfor var det få jøder i tvillingtårnene da angrepet skjedde. Ifølge Gaarder ble jødene varslet.

– Dette var noe de gjorde for å oppfylle «Zohar-profetien», sier Gaarder.

Emberland mener deler av foredraget til Gaarder har klare antisemittiske trekk.

Herman Kahan vet bedre enn de fleste hva en konspirasjonsteori kan føre til. Han var sammen med sin far i konsentrasjonsleir under krigen.

Konspirasjonen om den jødiske verdenssammensvergelsen var det som gjorde holocaust mulig, sier han. Et under gjorde at Kahan ble funnet i en likhaug i mai 1945, i en tysk slaveleir.

– Bulldoseren hadde tatt de døde kroppene i vognen og kjørt dem videre til fellesgraven. Da var det en soldat som sa: Det er en unge her som beveger hånden, og det var slik de fant meg, sier Kahan.

Han overlevde, men mistet mye av sin famile på grunn av en konspirasjonsteori.

– Kan være farlige

– Konspirasjonsteorier kan være farlige fordi de lett fører til vold. Hvis man føler at man er under angrep av en ond makt som nærmest har verdensherredømme, er det lett å tro at man har lov å gripe til våpen, sier Emberland.

Han mener Anders Behring Breivik også bygget på en stor konspirasjonsteori, nemlig at muslimene overtar landet i ledtog med vestlige politikere.

– Har du endret syn på hvor farlige konspirasjonsteorier kan være etter 22/7?

– I grunnen ikke. Jeg var bekymret før det, og er like bekymret nå, sier Emberland.

Han mener også at norske skoler og universiteter må lage tema om konspirasjonsteorier, og hvordan man skal avdekke dem, i mye større grad enn det som gjøres i dag.

– Jeg er veldig nøktern

Hans Gaarder avviser på det sterkeste at det han står for, har antisemittiske trekk.

– Jeg frikjenner muslimene og jødene. Det er katolikkene som står bak. Maltesere kontrollerer verdens etterretning, CIA og Mossad. Mossad har en del agenter, og noen av dem var i New York da det skjedde. De var inne som en slags underleverandør. Og hvis de var så omtenksommme og advarte folk de kjente, så var det fint, sier Gaarder.

Gaarder er ikke enig med Emberland om at det han står for, er farlig.

– Jeg har jobbet med etterforskningen i ti år. Jeg er veldig nøktern og fokusert på fakta. Hvis man vet hva sannheten er, så avtar risikoen for vold. Hvis man handler ut fra løgnaktige forestillinger, så øker risikoen for vold, sier han.

AKTUELT NÅ