– Kjøreforbud i opptil fem år

Førere av fritidsbåter mister retten til å kjøre båt i ett år dersom de blir tatt med promille.

Olsen

Kjetil Olsen i Havnepolitiet i Oslo tror mange båtførere vil bli overasket over den nye regelen.

Foto: Tom Ingebrigtsen/NRK

I tillegg vil føreren få en kraftig bot eller fengselsstraff.

– Endringen vil komme overraskende på mange som liker å ta seg en grillpils på fjorden, sier førstebetjent Kjetil Olsen i Havnepolitiet i Oslo til NRK.

Kan miste beviset i fem år

I underkant av 200 personer ble tatt med for høy promille i Norge i fjor. Mange blir tatt etter tips fra andre båtfolk, eller når de blir stoppet av politiet i en vanlig kontroll.

De som promillekjører med fritidsbåt får som oftest bøter rundt titusen kroner, avhengig av førerens inntekt.

I tillegg vil de nå få et føreforbud på ett til to år. I grove tilfeller, med promille på over to, kan de bli nektet å føre båt i opptil fem år.

Promillegrensa til sjøs er 0,8. Det betyr at folk fortsatt kan føre båt dersom de går ned i jolleklassen.

Må ta ny førerprøve

– En hel del av de vi tar har en promille på over to. Det som er typisk er at de sover og båten går i ring ute på fjorden, eller står og stanger mot brygga, sier Olsen.

Ønsker de å føre større båter når sperrefristen er over, må de ta en ny båtførerprøve, uansett om de er gamle nok til å slippe. Ved brudd på reglene vil de oppleve flere bøter og lengre sperrefrister.

Kongelig Norsk Båtforbund, som organiserer 30.000 fritidsbåteiere, syns det er greit med strenge regler.

– Alle tiltak som kan få ned ulykkene på sjøen, også de generert av promille, er vi positive til selv om det er harde virkemidler, sier generalsekretær, Reidar Kjellsrud til NRK.

– Livsfarlig

– Skal du kjøre båt så skal du være edru, sier informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet.

Han mener det er litt for mye fyll på sjøen.

– Vi er litt engstelig. Båtene blir stadig større og hastigheten høyere. Hurtiggående båter i mørket er livsfarlig med en påvirket fører, sier Johnsen.

Redningsselskapet stiller seg positive til at de nye tiltakene gjennomføres, men Johnsen tror det vil bli vanskelig for politiet å følge opp reglene.

– Det er snart ikke politibåter igjen langs kysten vår, og jeg tror derfor politiet vil slite for å kunne ta alle promillekjørere, sier han til NRK.

Politibåt

Informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet tror politiet vil slite med å ta promillekjørerne fordi det er for få politibåter langs kysten

Foto: Henrik Bøe / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger