Hopp til innhold

– Kinas børsfall svekker den norske kronen

Verdens råvaremarked rammes av børsskredet i Kina. Dermed stuper etterspørselen og oljeprisen, noe som også går utover den norske kronekursen, mener fondsforvalter.

Oljeprisen kan nå 170 dollar

Den siste tids kronesvekkelse henger tett sammen med børsfallet i Kina, mener Olav Chen, fondsforvalter i Storebrand. Flere økonomer ser at børskrisen i Kina påvirker økonomien globalt.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

– Vi ser at oljeprisen er tydelig rammet av fallet på den kinesiske børsen. Og den har påvirket den norske kronen negativt, fordi den ligger så tett opp mot oljeprisen, sier fondsforvalter i Storebrand, Olav Chen.

Shanghai-børsen begynte å dale den 12. juni, etter en lengre periode med sterk vekst i det kinesiske aksjemarkedet. Dette tilsvarte et fall på over 30 prosent, noe som blir betegnet som Kinas største børsfall siden 1992.

Videre har dette skapt lavere etterspørsel av viktige råvarer på verdensmarkedet.

Enorm oljeimportør

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand

Olav Chen, fondsforvalter i Storebrand.

Foto: Storebrand

– Den siste tids kronesvekkelse henger sammen med børsfallet i Kina på grunn av forventninger om at det kinesiske børsfallet også handler om Kinas økonomi, som da varsler svakere råvarepriser, sier Chen.

Kina er en av verdens største råvarekonsumenter og står for over halvparten av verdens forbruk av kull og jern. I tillegg er landet en enorm importør av olje, kull, aluminium, kobber og gull (se tabell under).

Hvis nedturen fortsetter vil etterspørselen av råvarer og dermed råvareprisene på verdensmarkedet stupe. En allerede svekket norsk oljebransje kan derfor bli ytterligere rammet hvis krisen blir langvarig.

– Forventer rentekutt

Også sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Andreassen, mener at børsnedturen vil merkes utenfor Asia, og at den allerede påvirker Norge.

– Jeg tror det først og fremst vil ramme investeringsviljen i oljebransjen og i alle beslektede næringer, sier Andreassen til NRK.

Sjeføkonomen mener børsfallet vil forsterke nedturen i norsk økonomi og presse fram et rentekutt på kommende rentemøte hos Norges Bank i slutten av september.

– Fortsatt investeringsvilje

Chen mener børsoppgangen i Kina i stor grad har vært spekulasjonsdrevet og styrt av euforiske forventninger.

Videre sier han at børsfallet heller er en korreksjon av markedet enn en direkte krise, og at investeringsviljen i Kina vil fortsette.

– Markedet er fortsatt ungt, og jeg tror ikke investorer mister interessen nå. Tvert imot, kinesiske aksjer kommer til å bli en naturlig del av globale aksjekurver fremover på grunn av Kinas størrelse og betydning. Kina regnes fortsatt som en fremvoksende økonomi, sier Chen.

Shanghai-børsen 2014/2015
Foto: Swedbank

Fryser aksjene

Kinesiske myndigheter jobber nå på spreng for å stabilisere børsene. Tiltakene har vært spytte inn penger i aksjemarkedet, foreta rentekutt og fryse videre aksjesalg de neste seks månedene.

Også alle som eier mer enn fem prosent av aksjene i et selskap må beholde dem til januar, ifølge det kinesiske finanstilsynet.

Over 1400 selskaper som til sammen utgjør halvparten av den totale børsverdien, er suspendert fra handel inntil videre.

Kinesisk råvareimport

RÅVARE

IMPORTANDEL AV KINAS FORBRUK

Oil

60

Natural gas

25

Coal

11

Iron ore (2010 data)

56

Aluminium

11

Copper

67

Steel

3

Gold

27

Rice

2

Corn

2

Wheat

2

Soybean

78

Ekspander/minimer faktaboks

(Kilde: Nordea Markets)

AKTUELT NÅ