– Katastrofe for hele samfunnet

STORTINGET (NRK): På Stortinget blir nyheten om storbrannen i Flatanger mottatt med forferdelse. – Det gjør vondt langt inn i magen, sier Trine Skei Grande (V).

Brann i Flatanger

En stor lyngbrann brøt ut i Flatanger i Nord-Trøndelag sent mandag kveld. 139 bygninger kan ha gått tapt i brannen.

Foto: Redningsskøyta Harald V

Trine Skei Grande

Leder i Venstre, Trine Skei Grande, kjenner mange med tilknytning til Flatanger.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Grande som kommer fra Overhalla i Nord-Trøndelag, kjenner mange som har tilknytning til kommunen som er rammet av brann.

– Jeg føler veldig med dem. Jeg kjenner mange som kommer derfra, folk som har hytte der og som tilbringer mye av fritiden sin der. Nå ser vi at stedet står i brann, og da gjør vondt langt inn i magen, sier hun til NRK.

Hun beskriver Flatanger som er fantastisk vakker kommune med mange flotte fritidssteder.

– Dette er jo helt forferdelig. Jeg føler veldig med dem, og jeg kan forstå den utrolige følelsen av maktesløshet de må kjenne på nå, sier hun.

Arild Stokkan-Grande

Stortingspolitiker Arild Grande (AP).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
– En katastrofe

Arild Grande (Ap) har akkurat snakket med ordføreren i Flatanger kommuner. Derfra er meldingen klar: alle innbyggerne er evakuert og i god behold, men mange bygninger er brent ned.

– Dette er en katastrofe for hele samfunnet.

Politiet frykter at 139 boliger brenner ned i Flatanger. Området er sperret av for å hindre spredning.

– Det har vært så utrolig tørt der oppe. Det har ikke kommet nedbør på lang tid, og med den vinden vi har nå, så sprer brannen seg fort, sier Andre Skjelstad (V), en annen av fylkets stortingsrepresentanter.

Nå ber politiet folk om evakuere dersom flammene kommer deres vei.

Lover hjelp fra storsamfunnet

– Hele samfunnet der ute er tapt, et lokalsamfunn det kommer til å ta lang tid å bygge opp igjen, sier Grande.

Han berømmer brann- og redningsmannskaper fra flere omkringliggende kommuner som har reagert raskt og som gjør det de kan for å begrense skadene.

– Tankene våre går til dem som er rammet, og vi føler med dem. Samtidig viser dette hva fellesskapet betyr når katastrofen rammer. I den grad disse innbyggerne kommer til å trenge mer hjelp, så skal også storsamfunnet stille opp, sier Grande.

Skjelstad gjentar ett enkelt ord når han skal snakke om katastrofen.

– Det er trasig. Det er den andre storbrannen på kort tid i Norge. Jeg sitter og ser det på TV nå. Det er utrolig trasig, sier Skjelstad.

Solberg: Dette gjør inntrykk

Statsminister Erna Solberg ble varslet om situasjonen i Flatanger i dag tidlig.

– Det gjør et sterkt inntrykk å se bildene fra brannen så kort tid etter storbrannen i Lærdal. Jeg tror det gjør inntrykk på alle å se hvordan brannen sprer seg raskt når vinden er så sterk som dette, sier hun.

– Heldigvis virker det som om alle som skulle evakueres er evakuert, og at det ikke er noen som er direkte fysisk rammet av brannen, men det er klart at det å se husene eller feriehusene sine brenne opp på denne måten, er sterk, sier Solberg til NRK.

- Forferdelig

Statsminister Erna Solberg (H) sier det jobbes hardt med å få alle ressurser inn til brannområdet i Flatanger.

– Et sjokk

Elin Agdestein (H) og Ingvild Kjerkol representerer begge Nord-Trøndelag (Ap) på Stortinget. Agdestein sier det var et sjokk å motta nyheten i dag morges.

– Jeg gikk ganske raskt ned til Stortinget, og har fulgt med på nyhetsoppdateringene utover formiddagen. Heldigvis har ingen liv gått tapt. Flatanger kommune sin krisehåndtering ser ut til å ha fungert godt så langt, sier hun.

Kjerkol synes nyheten først og fremst er veldig forferdelig trist.

– Det er et veldig vakkert område som nå står i brann. Heldigvis er de som bor der trygge og har blitt evakuert. Dette er et stort rekreasjonsområde med masse fritidsbebyggelse, så dette er bare trist, sier hun.

Kjerkol tror kystområdene vil være ødelagt en del år fremover.

– Så det vil være et stort tap for et område som mange nordtrønderne bruker, særlig innbyggerne på Innherred som har dette som hytteområde.

Bilder fra Fredrik Thrana.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger