Hopp til innhold

Hæren: Kartla kun åpen faktainformasjon om journalister

Hæren ser alvorlig på saken hvor en av deres avdelinger kartla to norske journalister ulovlig, men påpeker at det var åpen og tilgjengelig faktainformasjon som ble kartlagt.

Hans Petter Aas, Rolf J. Widerøe og Marianne Øiahals

BLE KARTLAGT: EOS-utvalget har avslørt at Etterretningsbataljonen, en del av Hæren, har kartlagt VG-journalistene Hans Petter Aas (t.v.) og Rolf J. Widerøe (i midten) ulovlig. Kommunikasjonssjef Marianne Øiahals (t.h.) i Hæren, sier at materialet om journalistene ikke ble brukt i analyse.

Foto: NTB Scanpix: Heiko Junge / Forsvaret

I årsrapporten fra EOS-utvalget, som kontrollerer de hemmelige tjenestene i Norge, fremkommer det at de to VG-journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass er utsatt for ulovlig kartlegging. Informasjonen skal senere ha blitt slettet.

– Dette er totalt uakseptabelt. Jeg har bedt departementet om umiddelbart å iverksette undersøkelser, uttaler forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Pressetalsmann Dag Aamodt hos Forsvarssjefen henviser til Hæren, som Etterretningsbataljonen er en del av, for kommentarer om saken.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

UAKSEPTABELT: – Dette er totalt uakseptabelt, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om EOS-utvalget avsløring.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi ser svært alvorlig på denne saken, og har derfor etterkommet alle føringer og anbefalinger fra EOS-utvalget, sier Marianne Øiahals, kommunikasjonssjef i Hæren, til NRK.

– Ikke snakk om analyse

EOS-utvalget skriver i sin rapport at etterretningsbetaljonen lagret informasjon om journalistene som omfatter navn, bilde, utdanning og arbeidshistorikk. Informasjonen var hentet fra publiserte nyhetssaker. Bataljonen hadde behandlet opplysninger om journalistene i flere dokumenter.

– Det saken gjelder, er åpen og tilgjengelig faktainformasjon som feilaktig har blitt lagret i et system hvor slik informasjon ikke skal lagres, sier Øiahals

– Det som er viktig å understreke, som også EOS-utvalget understreker i sin rapport, er at dette ikke er snakk om analyse. Det er åpen og tilgjengelig faktainformasjon, påpeker hun.

Øiahals vil ikke gi flere opplysninger om saken, herunder hvem som ga klarsignal til kartleggingen og om etterretningsbataljonens ledelse kjente til den.

– Jeg kan ikke gå i detalj om hvordan etterretningsbataljonen jobber, og jeg kan heller ikke si mye mer om metodene de bruker, forklarer hun.

– Kan umulig være deres oppgave

VGs sjefredaktør Torry Pedersen er opprørt over EOS-utvalgets avsløring.

– Det er svært viktig å finne ut hvem det var som kom på denne ideen, hvor langt opp i systemet det har vært kjent, og hvorfor kartleggingen ble igangsatt, sa sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, til NRK tidligere torsdag.

– Det kan umulig være Etterretningsbataljonens oppgave å kartlegge norske journalister som driver med kritisk journalistikk, fastslo Pedersen.

Torry Pedersen

OPPRØRT: – Det kan umulig kan være Etterretningsbataljonens oppgave å kartlegge norske journalister som driver med kritisk journalistikk, sier VGs sjefredaktør Torry Pedersen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Sjefredaktøren mistenker at kartleggingen har skjedd fordi journalistene Widerøe og Aass i flere år har publisert kritiske artikler og bøker om de hemmelige tjenestene i Norge. Aass jobber i dag i Stavanger Aftenblad.

– Hører ikke hjemme

Det var de to journalistene som selv ba EOS-utvalget om å granske opplysninger de fikk om at et en norsk etterretningsorganisasjon samlet inn opplysninger om dem.

Utvalget fant ut at Etterretningsbataljonen hadde gjort nettopp det, og slår fast at bataljonen ikke hadde noe rettslig grunnlag for å behandle opplysninger om de to journalistene.

– Nå er vi opptatt av hvilke konsekvenser dette vil få for de ansvarlige i bataljonen, sa Widerøe til NRK tidligere torsdag.

– Vi er overrasket over at det finnes en etterretningsavdeling i Forsvaret som på en ulovlig måte har samlet inn informasjon om oss, utelukkende fordi vi har drevet med journalistisk virksomhet. Det hører jo ikke hjemme i et demokrati i 2013, la han til.

Forsvarsministeren lover at Forsvarsdepartementet skal snu hver stein for å komme til bunns i saken.

– Forsvaret skal ikke ulovlig kartlegge borgere i Norge. Slik dette er beskrevet er saken meget alvorlig. Alle fakta skal på bordet, sier Strøm-Erichsen.

AKTUELT NÅ