Varsler storm i Sør-Norge: – Lurt å vente med å reise

Det er mye dårlig vær i fjellene i Sør-Norge. I natt og i morgen kan det blåse opp til storm. – Utsett reisen, råder meteorologene.

Vikafjellet

Slik ser det ut på Riksvei 13 på Hestavollen på Vikafjellet nå. Veien er foreløpig stengt.

Foto: Statens Vegvesen

Lørdag er det stiv til sterk kuling i fjellene i og langs kysten i Sør-Norge. Den sterke vinden er ventet å avta sent i ettermiddag, men kommer kraftig tilbake i morgentimene søndag og det kan blåse opp til full storm søndag formiddag.

Kraftig vind og snøfall skaper redusert sikt på fjellovergangene i Sør-Norge. På Hardangervidda er det nå kolonnekjøring på grunn av uværet. Vinden kommer til å avta i løpet av dagen, men ta seg opp kraftig sent i kveld.

– Det er lurt å vente med å kjøre over fjellet til utpå dagen på søndag. Generelt i hele Sør-Norge blir det kraftig vindøkning og kan blåse opp til full storm i natt og i morgen, sier statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved til NRK.no.

Kraftige vindkast

Vinden kommer til å minke i kveld, men øke igjen i natt. Lavtrykket skaper mye vær også på Østlandet og det ventes liten til full storm. Østfold vil merke det mest.

– Vi får inn et stormsenter i Agder i natt. Det blir liten til full storm og kraftigst vil vinden være i ytre del av Østfold langs hele kysten, sier statsmeteorolog Bente Whal.

Meteorologen varsler vindkast på 25 til 30 meter i sekundet i Østfold og noe mindre i Vestfold.

Stengte fjelloverganger

Fjellovergangen Hol- Aurland på fylkesvei 50 er stengt på grunn av uværet. Riksvei 13 over Vikafjellet og riksvei 51 over Valdresflye er også stengt ut dagen, ifølge Statens Vegvesen.

På Riksvei 7 Hardangervidda er det kolonnekjøring på grunn av uvær. På Haukelifjell i Telemark på Europavei 134 er det redusert sikt og snø- og isdekke.

Her kan det innføres kolonnekjøring på kort varsel.

– Sørg for å ha full tank

Også ifølge Veitrafikksentralen er ikke dagen i dag den beste tiden å kjøre over fjellet.

– Det kan være lurt å vente med å reise avgårde med tanke på alle fjellovergangene som er stengte. Det er lurt å følge med på vær og føre og holde seg oppdatert, sier trafikkoperatør Cristofa Key-Nilsen.

Hun oppfordrer reisende til å sikre at man har full tank, og pakker med seg mat i bilen i tilfelle kolonnekjøring, og man blir stående stille.

– Hvis du havner i kø, så hold deg i køen, sier Key-Nilsen.

Ifølge Veitrafikksentralen er det per nå ikke trafikk på Østlandet. Mange reiste i går.

– Det virker som mange allerede har reist, men vi forventer at det sprer seg utover helgen. Det går veldig fint på alle veiene nå, ingen videre køer, sier Key-Nilsen.

SISTE: Bergensbanen stengt

Et tre har falt over kjøreledningen mellom Trengereid og Arna. Jernbaneverket har folk på vei og regner med at feilen er rettet i løpet av ettermiddagen.

Oslo-toget som gikk fra Bergen for to timer siden står mellom Trengereid og Voss og må vente til strømmen er tilbake før det kan kjøre videre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger