Hopp til innhold

– Kan roe ned boligmarkedet

Statsbudsjettet kan roe ned boligprisene. Økt skatt på bolig nummer to vil gjøre det mindre lukrativt å spekulere i eiendom - og kan bidra til å kjølne boligprisgaloppen, mener eksperter.

Boliger Oslo

ØKT SKATT PÅ BOLIG TO: Regjeringen går i statsbudsjettet inn for å øke skatten på såkalt sekundærbolig. Eksperter tror at dette vil føre til et mindre press på boligmarkedet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Dette vil føre til at prisveksten på boliger vil roe seg noe, sier generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Det samme tror Norges Eiendomsmeglerforbund.

Peter Batta

ROER NED: Boligmarkedet i pressområder kan bli mer rolig som et resultat av de foreslåtte endringene i skatt for bolig to, mener Peter Batta i Huseiernes Landsforening.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er et bra tiltak, som vil føre til at det blir mindre lukrativt å kjøpe bolig for å leie ut, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Forslaget om økt skatt på sekundærbolig vil ha en dempende effekt på boligprisene, sier Geving.

Les også: Vil gi ni av ti skattelette

Les også: Alt om statsbudsjettet

Vri investeringer

I dag skattlegges sekundærbolig etter 70 prosent av verdien. Med det nye forslaget økes skattleggingen til 80 prosent av beregnet markedsverdi.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

BRA TILTAK: Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener økt skatt på sekundærbolig er et bra tiltak som vil dempe presset i boligmarkedet.

Foto: CF-Wesenberg

Sekundærbolig er en boligeiendom som man ikke selv bor i, men som man bruker til utleie, eller den står tom til eget bruk.De nye reglene vil også gjelde for næringseiendom.

– Dette vil vri investeringer fra fast eiendom til næringsvirksomhet, sa Siv Jensen i Finanstalen i Stortinget i dag.

Det har i mange år vær mer lønnsomt å investere i bolig enn for eksempel i verdipapirer og i næringsvirksomhet på grunn av de gunstige skattereglene.

I Oslo er en stor andel av leilighetene sekundærboliger. At folk med penger kjøper opp leiligheter fører til et stort press på visninger og budrunder.Bransjen mener dette har bidratt til den sterke veksten i boligprisene de siste årene.

Forslaget for sekundærboliger gjelder ikke eiendommer som er registrert som fritidsboliger. Fortsatt er det opp til hver enkelt kommune å avgjøre hvordan verdien av hytter fastsettes.

Mer til BSU

Grafikk BSU-endringer i statsbudsjettet 2016

GRAFIKK: Grensen for hvor mye du kan spare i BSU, økes med 100.000 kroner.

Foto: NRK

I dag kan unge spare 200.000 i BSU frem til de er 33 år og samtidig få redusert skatten sin. Nå foreslår regjeringen å øke beløpet til 300.000 kroner.

– Dette er gledelige nyheter, og det vil føre til at unge vil få bedre muligheter til å møte bankenes egenkapitalkrav, sier Batta.

Ikke økt skatt på hjemmet

Batta er lettet over at regjeringen ikke har tatt hensyn til Scheel-utvalget som foreslo økt beskatning av primærboligen.

– Det er bra at folks hjem ikke er et objekt for skatt på linje med aksjer og bankinnskudd, sier Batta.

Les også: Derfor tør ikke politikerne skatte boligen din

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for deg

Fradrag mindre verdt

Dersom forslaget til kutt i personskatten går gjennom, innebærer det at alle inntektsfradrag i selvangivelsen blir mindre verdt.

Har du renteutgifter på boliglånet tilsvarende 50.000 kroner i året, blir skatten kuttet med 12.500 kroner, i stedet for 13.500 kroner som nå.

Med renteutgifter på 100.000 kroner blir skattefradraget 2.000 kroner mindre verdt i året. I realiteten blir boliglånet dyrere.

– Dette vil føre til at det blir dyrere å eie bolig for folk med lån, men det er usikkert om dette vil slå noe særlig ut på prisene, sier Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

AKTUELT NÅ