Hopp til innhold

– Kan ikke utelukke atomvåpen mot IS

Den svenske militæreksperten Lars Wedin mener bruk av atomvåpen i kampen mot IS ikke kan utelukkes. Norsk militærekspert advarer mot å krysse den røde linjen.

lars wedin

IKKE USANNSYNLIG: – Jeg ser det ikke som usannsynlig at Frankrike bruker atomvåpen mot IS, men det er også upraktisk å bruke det mot en terroristorganisasjon, sier forskningsleder ved Institut Français d'Analyse strategique i Paris, Lars Wedin.

Foto: scanpix

– IS har angrepet en vital fransk interesse, den franske befolkningen, som landets kjernefysiske våpen er ment å beskytte, sier Lars Wedin til svenske Aftonbladet.

Wedin er tidligere marineoffiser og er i dag forskningsleder ved Institut Français d'Analyse strategique i Paris. Han er også tidligere sjef for Försvarshögskolans Strategiavdeling i Sverige.

Les også: Paris i sorg etter terroråtak

Hollande: – Frankrike er i krig

Wedin mener Frankrikes president François Hollande må svare IS etter angrepene i Paris. Hollande har sagt at landet er «i krig».

IS har angrepet den franske befolkningen, som landets kjernefysiske våpen er ment å beskytte

Lars Wedin, forskningsleder ved Institut Français d'Analyse strategique

– Alle vet at dette er ikke nok. Man kan straffe IS med luftangrep, men du kan ikke vinne en krig alene på denne måten. Dette kan føre til bruk av atomvåpen, sier Wedin til Aftonbladet.

Ifølge BBC uttalte Frankrikes tidligere president Jacques Chirac i januar 2006 at Frankrike ville være klar til å bruke atomvåpen mot enhver stat som utfører et terrorangrep mot landet.

– I en rekke land sprer radikale ideer seg. Forferdelige angrep vil kunne eskalere og involvere flere stater. Alle som angriper oss med terror må vite at de vil få en passende respons fra oss, sa Chirac under et besøk på en fransk atomubåtbase.

Laster Twitter-innhold

– Ikke usannsynlig

Han ser argumenter både for og imot bruk av kjernefysiske våpen.

– Det meste taler imot å bruke atomvåpen, men det er en mulighet. Atomvåpen står i dag for 20 prosent av Frankrikes forsvarsbudsjett. Landet er i krig. Jeg ser det ikke som usannsynlig at Frankrike bruker atomvåpen mot IS, sier Wedin.

Han sier de moralske innvendingene veier tungt.

– Det er upraktisk å bruke atomvåpen mot en terroristorganisasjon, fordi det er ingen klare fysiske mål. Det måtte i tilfellet være underjordiske bunkere hvor IS-ledere oppholder seg, eller store treningsleire. Du kan ikke bruke det mot sivile mål, hvis man ikke ønsker å få hele Midtøsten mot seg, advarer Wedin.

– Alle muligheter er analysert

Direktør og grunnlegger av det franske instituttet for analyse (IFAS), Francois Gere, har fått mandat av den franske regjering å analysere landets muligheter til motangrep.

Frankrike er i krig, og vil kjempe tilbake. Alle muligheter er analysert, inkludert atomangrep

Direktør og grunnlegger av det franske instituttet for analyse (IFAs), Francois Gere

– Frankrike er i krig, og vil slå tilbake. Alle muligheter er analysert, inkludert et atomangrep, sier Gere, ifølge Dagens Industri.

FRANCE-ATTACKS

PARIS I SORG: Minst 129 mennesker er bekreftet omkommet etter terrorangrepet i Paris.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Militær ekspert: – Ikke nødvendig

Hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets Høgskole, oberstløytnant Palle Ydstebø, mener Frankrike har mange alternativer fremfor bruk av kjernefysiske våpen.

Palle Ydstebø

Hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets Høgskole, oberstøytnant Palle Ydstebø

Foto: Forsvaret

– Skal du endre krigens karakter er bruk av bakkestyrker definitivt det mest effektive. Å gå inn med atomvåpen er noe helt annet. Det virker usannsynlig, og jeg tror heller ikke det er nødvendig, sier Ydstebø.

Han viser til at NATOs artikkel 5 om væpnet angrep ikke er utløst.

Hvis man skulle løfte konflikten opp til en atomkrig, vil det være første gang siden Nagasaki

Hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets Høgskole, oberstløytnant Palle Ydstebø

– Selv om terrorangrepet i Paris var omfattende og bestialsk, er ikke Frankrikes territorielle eksistensgrunnlag truet. Hollande har tatt i bruk Lisboa-traktatens artikkel 42 som åpner for retten til å be om bistand fra andre europeiske land, påpeker oberstløytnanten.

Han tror konvensjonelle presisjonsvåpen er mer sannsynlige.

– Det finnes bomber som kan trenge inntil 30 meter under bakken. Skulle man løfte konflikten opp til atomkrig, vil det være første gang siden Nagasaki, sier Ydstebø.

AKTUELT NÅ