– Kan ikke utelukke at det er flere

Justisminister Grete Faremo sier hun på generelt grunnlag ikke kan utelukke at det kan finnes flere nordmenn som har vært på terrortreningsleir.

Intervju med Faremo om nordmann med tilknytning til Al Qaida

Justisminister Grete Faremo ønsket ikke å si hva hun visste om nordmannen som har tilknytning til Al Qaida i Jemen.

Terror og islamisering var tema da de nordiske justisministrene møttes i Oslo i dag, men justisminister Grete Faremo ønsket ikke å kommentere saken om nordmannen med tilknytning til Al Qaida i Jemen.

– Jeg sitter ikke med tilstrekkelig kunnskap til å kunne gå inn i enkeltsaker og vil heller ikke kommentere det, sier Faremo til NRK.

Faremo sier en slik sak er et relevant eksempel på trusselvurderingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Hun sier at PST derfor prioriterer den type saker.

– Utenkelig for kort tid siden

Mandag kveld meldte nyhetsbyrået AP at en norsk mann som har konvertert til islam, har fått terrortrening fra Al Qaidas jemenittiske gren.

Tjenestemenn fra tre europeiske etterretningstjenester bekreftet at mannen i 30-årene er «operativ» og i ferd med å få tildelt et konkret mål.

Etter det NRK erfarer kjenner Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mannens identitet, men de ønsker ikke å kommentere saken.

– Mannen skal være født og oppvokst i Norge, med norske foreldre. Overrasket det dere?

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker, men generelt vil jeg si at dette er den type forhold som var utenkelig for bare kort tid siden. men som likevel er svært relevant når sikkerhetstjenesten skal gjøre sine prioriteringer, svarer Faremo.

Flere terrorforskere mener det er sannsynlig at nordmenn kan ha fått trening i Jemen for å skulle utføre en terroraksjon.

– Frykter dere at det kan være flere nordmenn som har vært på terrortreningsleir i Al Qaidas regi?

– Slik vi er kjent med treningsleir for terror, så kan vi ikke utelukke at det er flere norske borgere, sier justisministeren.

– Bør nordmenn være urolige?

– De kan være trygge på at PST gjør alt de kan for å hindre terror. Slik trusselbildet er i dag, er dette en relevant problemstilling som PST må forholde seg til og prioritere, sier Faremo til NRK.

– Vil forby deltakelse på terrorleir

Video Jan Bøhler

Jan Bøhler vil forby nordmenn å delta på terrortreningsleirer.

Foto: Nyhetsspiller

Aps justispolitiske talsmann, Jan Bøhler, har tidligere uttalt at regjeringen ønsker å gjøre det forbudt å være til stede eller delta og trene på terrortreningsleire.

– Det er rart at det er lov å reise til treningsleirer for terrorister og motta detaljerte opplysninger om hvordan man skal lage bomber og hvor man skal plassere dem for å gjøre mest mulig skade, sier Bøhler til NRK.

Regjeringen vurderer å forby deltakelse på terrortreningsleire, men eventuelle lovendringer kommer først til neste år.

– Vi jobber med et høringsbrev om soloterrorisme. Vi skal ha disse forslagene til diskusjon nå i de nærmeste månedene. Så vil vi komme tilbake til Stortinget med forslag til eventuelle endringer i terrorlovgivningen, sier Faremo til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger