Hopp til innhold

– Kan ikke frata Suu Kyi fredsprisen

Kritikken har haglet mot fredsprisvinner Aung San Suu Kyi den siste tiden. Mange har også tatt til orde for å frata Suu Kyi fredsprisen. – Ikke mulig, sier lederen i Nobelkomiteen.

Berit Reiss-Andersen kommenterer kritikken av fredsprisvinneren

IKKE MULIG: Det går ikke an å frata Aung San Suu Kyi fredsprisen, sier leder i Nobelkomiteen.

Nesten en halv million mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten har flyktet fra Myanmar til Bangladesh, som følge av en militæroffensiv i delstaten Rakhine.

Over 360.000 mennesker har skrevet under et opprop på internett om at Aung San Suu Kyi må fratas Nobels fredspris på grunn av sin håndtering av Rohingya-krisen. Men det er ikke mulig, sier lederen i Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen.

– Det gjør vi ikke. Det har vi ikke adgang til. Det er heller ikke vår oppgave å overvåke eller sensurere hva en fredsprisvinner gjør etter at prisen er vunnet, sa Reiss-Andersen i kveldens Torp.

Brende og Bondevik kritisk

Flere har kritisert Suu Kyi for å ikke beskytte rohingyaene. Utenriksminister Børge Brende (H) har sagt at han er svært bekymret over eskaleringen av volden og forverringen av den humanitære situasjonen for rohingyaene, og mener alle grupper må vise tilbakeholdenhet.

– Det tillegger landets øverste ledelse med Aung San Suu Kyi et særlig ansvar for å beskytte sivile mot overgrep, stoppe volden og gi nødlidende tilgang til humanitær bistand, sa Brende i en pressemelding.

– Jeg mener Aung San Suu Kyi bør stå opp mye klarere og protestere mot behandlingen av rohingyaene. Det vi ser, er grove overgrep mot en etnisk og religiøs minoritet i Myanmar, sa leder for Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik.

Malala Yousafzai på en pressekonferanse i Norge

APPELL: Fredsprisvinner Malala Yousafzai ber Aung San Suu Kyi stå opp for den forfulgte, muslimske minoriteten i Myanmar.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Strømmen av rohingyaer tiltar

Også tidenes yngste fredsprisvinner, Malala Yousafzai, har bedt sin «kollega» ta avstand fra undertrykkelsen av den muslimske Rohingya-minoriteten i Myanmar.

– Stans volden. I dag har vi sett bilder av små barn som blir drept av Myanmars sikkerhetsstyrker. Disse barna har ikke angrepet noen, men likevel blir hjemmene deres brent til grunnen, skrev Yousafzai på Twitter.

Strømmen av rohingyaer fra Myanmar til Bangladesh tiltar. FN og hjelpeorganisasjoner ber nå om nærmere 3,5 milliarder kroner for å kunne hjelpe rohingya-flyktningene de neste seks månedene.

– Det er prisvinneren selv som må ivareta sitt omdømme og ettermæle. Verdens øyne vil alltid være på en fredsprisvinner, sier Reiss-Andersen.

Hva er det som egentlig skjer i Myanmar og hvorfor gjør ikke Aung San Suu Kyi noe for å stanse volden?

AKTUELT NÅ