NRK Meny
Normal

– Kan ikke bremse smitten

Antall smittede av influensa A (H1N1) i Norge har blitt doblet i løpet av den siste uken. – Om to måneder vil situasjonen være helt annerledes, sier overlege Karin Rønning i Folkehelseinstituttet.

Svineinfluensa i Norge

Informasjon om svineinfluensa på Gardermoen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Rønning er overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet.

Hun viser til mange smittede fra ferieland som Kypros, Hellas og Spania den siste uken.

ALT OM: Svineinfluensa

– Ikke greit å sette seg syk på flyet

Karin Rønning

Overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet Karin Rønning.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Det er ikke helt greit at reisende setter seg på flyet hjem når de er smittebærere, forteller Rønning.

Ifølge overlegen har Folkehelseinstituttet mottatt mange telefoner den siste tiden fra bekymrede foreldre med barn som er blitt syke i utlandet.

Disse blir oppfordret til å oppsøke lokale helsetjenester og forsikringsselskapet, som kan gi råd om når og hvordan man skal reise hjem på en trygg måte.

Spredning på store feriesteder

– Det har vært en stor spredning av viruset den siste uken. Antageligvis har dette bakgrunn i spredning på store feriesteder hvor viruset finnes ute på gatene. Så langt har vi ikke det i Norge, sier Rønning.

Les mer: Ble smittet på Kypros

Skal man ut og reise råder Folkehelseinstituttet om å ta sine forholdsregler. For det første skal man passe på selv å ha god håndhygiene, selv om man er frisk. Ifølge Rønning skal man også prøve å holde avstand til mennesker som virker syke, minst én meter.

Ifølge Rønning er det blitt påvist 30-40 nye tilfeller av influensaen den siste uken, en stor andel av disse har blitt smittet på ferie i Hellas, Spania eller på Kypros.

– Akkurat nå ser det ut til at det er ganske mange i Oslo, men vi har fått meldinger om smitte fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord.

Vaksiner til alle

Det er imidlertid svært få av de smittede som får komplikasjoner i forbindelse med smitten.

– Vi har sett lite av dette i Norge. Men vi har planer for å håndtere større smitte, forteller Rønning.

Norske myndigheter har nemlig inngått en kontrakt som sikrer hver nordmann et tilbud om to doser vaksine. Så snart denne er klar vil den bli distribuert til alle landets kommuner, som igjen kan tilby denne til sine innbyggere.

– Det er viktig å minne om at dette er et tilbud, og ikke obligatorisk for noen som ikke ønsker det, sier Rønning som legger til at vaksinen vil være klar til å tas i bruk i månedsskiftet november-desember.

Forsinket

Ifølge kommuneoverlege i Drammen, Tor Carlsen, vil deler av befolkningen få influensaen før vaksinen kommer til Norge.

– Prognoser viser at influensaen kommer til å slå til i september, mens den spesialutviklede vaksinen ventes først i november, sier kommuneoverlege i Drammen, Tor Carlsen.

Les mer: Svineinfluensa-vaksine forsinket

Ifølge kommunelegen bør vaksinen tas mens en ennå er frisk.

– Ikke i stand til å bremse smitten

Rønning forteller at det så langt ikke finnes løse, usette tilfeller av viruset ute på gatene i Norge. Dette er kun en teoretisk situasjon per i dag.

– Men om to måneder vil nok svaret være ganske annerledes. Vi regner med at vi ikke vil være i stand til å bremse smitten, sier Rønning.

Hun forteller at den tilfeldige smitten vil komme til å øke, men at Folkehelseinstituttet forsøker å utsette dette på det lengste.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger