Hopp til innhold

Kabinansatt: – Man kan ikke belage seg på lønna alene, uansett

GARDERMOEN (NRK): Sumrantin Nattariya (42) er i lønnstoppen blant kabinpersonalet på Norwegians Bangkok – og New York-flyvninger.

Sumrantin Nattariya jobber som "Senior Cabin Crew Member" på Norwegians internasjonale flyvninger.

VIDEO: Sumrantin Nattariya (42) er blant de best betalte av Norwegians kabinansatte. Hun sier lønna er en av grunnene til at hun jobber i selskapet.

NRK har fått tilgang til tallene som viser hvor mye Norwegians 116 thailandske kabinansatte tjener på selskapets internasjonale flyvninger. Oversikten viser at snittutbetalingen til de kabinansatte i september er rundt 7250 kroner i måneden, uten skatt.

Dette inkluderer ikke diettpengene, som ligger på 760 kroner per reisedøgn. Dette er penger som skal gå til mat når de thailandske ansatte befinner seg i Oslo eller New York.

Grunnlønna for de vanlige ansatte – uten tillegg – er på under 3000 kroner. «Sosial dumping», mener arbeidstakerorganisasjonen Parat.

Best betalt

NRK får snakke med 42-år gamle Sumrantin Nattariya, under tilsyn fra kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen. Nattariya har blitt igjen i Norge i tre dager for å gjøre intervjuet med NRK.

Nattariya er «Senior Cabin Crew Member» på selskapets internasjonale flyvninger. Hun forklarer at hun er ansatt gjennom bemanningsbyrået Adecco i Thailand.

Med alt av tillegg får Nattariya utbetalt 100.000 baht i måneden, eller snaue 19.000 norske kroner.

Denne utbetalingen, der over 11.000 kroner er et såkalt «per diem»-tillegg, gjør 42-åringen til en av de desidert best betalte av 116 kabinansatte på Norwegians internasjonale flyvninger.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Norwegian får sterk kritikk for måten de lønner sine thailandske kabinansatte.

VIDEO: Norwegian-ansatte har under 3000 kroner i grunnlønn. Reportasje fra Dagsrevyen.

Norwegian

Norwegians Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen er til stede under hele intervjuet med Sumrantin Nattariya.

Foto: Margret Helland / NRK

– Kan ikke belage seg på lønn alene

I løpet av en måned må 42-åringen regne med å være borte fra Thailand i 15 dager på rad.

Disse døgnene gir et «per diem»-tillegg på 4000 baht, eller rundt 760 norske kroner. For Nattariya utgjør dette mat-tillegget den største andelen av pengene hun får hver måned.

Nattariya sier til NRK at lønna ville vært vanskelig å overleve på, hvis det ikke hadde vært for tilleggene, som blant annet skal gå til mat og utgifter på reise.

– Er dette lønn?

– I de flyselskapene jeg har jobbet i, kan man ikke belage seg på lønnen alene uansett. I de flyselskapene jeg har jobbet i, betaler de faktisk mindre i grunnlønn enn Norwegian gjør.

Nattariya forklarer at hun har en garanti om å være i Thailand åtte dager i måneden.

– Så for det meste av tiden er jeg enten i utlandet eller i lufta. Det er denne tiden som utgjør lønnen min, sier 42-åringen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Norwegian får sterk kritikk for måten de lønner sine thailandske kabinansatte.

VIDEO: Norwegian-ansatte har under 3000 kroner i grunnlønn. Reportasje fra Dagsrevyen.

Går 10 kilometer for å kjøpe mat

Lasse Sandaker-Nielsen

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker Nielsen, er helt uenig i påstandene om sosial dumping.

Foto: Margret Helland / NRK

Nattariya forklarer at hun som regel jobber som flyvertinne på Norwegians flyvninger mellom Oslo og Bangkok, eller på flyvninger til New York.

På Gardermoen bor de kabinansatte på Thon Airport Hotell. Her får de frokost, men øvrige måltider må handles inn, blant annet med «per diem»-tillegget.

Dette gjør at mange av de thailandske kabinansatte tar turen inn til Jessheim, om lag 10 kilometer unna, for å kjøpe mat. I et forsøk på spare mer penger, tar mange av de ansatte turen til fots.

– Vanligvis er den nærmeste butikken, som vi tar en liten spasertur til, i Jessheim. Der kan vi kjøpe frisk salat, og sånne ting, sier Nattariya.

– Men ellers drar dere til Jessheim, fordi det er billigere enn på hotellet?

– Ja, og så er det friskere. Man har en asiatisk butikk i Jessheim, så man kan lage sin egen mat. Så får man får ikke så mye hjemlengsel. Nå har jeg allerede vært borte i 14 dager, dette er min 15. dag, sier 42-åringen.

– Lytter når vi har problemer

Nattariya har fløyet med en rekke andre flyselskaper tidligere. Hun har ingenting å utsette på arbeidshverdagen i Norwegian.

– Dette er ikke det første, men det femte selskapet jeg flyr med, så jeg har godt sammenligningsgrunnlag. Arbeidsmiljøet her er et av de beste.

– Selskapet – Norwegian- lytter til oss hver gang vi har problemer. Ikke alle selskaper gjør det. Dette er en av de beste rutene jeg har vært på. Lønnen er en nøkkelfaktor også, sier 42-åringen.

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, sier til NRK at lønna de kabinansatte får er god i thailandsk sammenheng.

– Vi er opptatt av at de som jobber for Norwegian skal ha gode lønns – og arbeidsbetingelser, ut ifra det kostnadsnivået som er i det landet de bor og jobber ut ifra, sier Sandaker-Nielsen til NRK.

– Hvis en norsk kabinansatt hadde tjent 15.000 baht i måneden, hadde det vært for lite, men for en som starter i Bangkok, bor i Bangkok og forholder seg til kostnivå i Bangkok – så har de en god lønn. Det er poenget her, sier Sandaker-Nielsen.

Les mer av tilsvaret fra Norwegian her.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger