– Kan bli en oppsving i det radikale miljøet

Arfan Bhattis retur til Norge kan føre til mer aktivitet i det radikale islamistiske miljøet i Norge, tror forfatter Lars Akerhaug. – Bhatti har en sterkere heltestatus nå enn før han dro, sier han.

Arfan Bhatti

Arfan Bhatti ble pågrepet på Gardermoen onsdag ettermiddag. Bildet er tatt under en demonstrasjon i Oslo sentrum høsten 2012.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Bhatti ble pågrepet av politiet da han ankom Gardermoen med fly fra Pakistan onsdag ettermiddag, og sitter nå i sentralarresten på politihuset i Oslo Det var TV 2 som først meldte nyheten.

Pågripelsen gjelder en gammel anmeldelse for familievold. Bhatti har vært etterlyst i Norge siden 15. februar 2013.

Lars Akerhaug, som er ekspert på muslimsk ekstremisme i Norge og har utgitt boka «Norsk Jihad», sier at Bhattis hjemkomst kan føre til en oppsving for det radikale norske islamistmiljøet.

– Bhatti har vært en sentral og viktig samlingsfigur i det radikale islamistiske miljøet. Hver gang han har vært i Norge, har det generert masse aktivitet rundt ham. Hvis han blir værende er det grunn til å tro at det vil bli en oppsving i det radikale islamistmiljøet, sier Akerhaug til NRK.

Artikkelen fortsetter under klippet.

– Kan bidra til en oppsving i det radikale miljøet

– Sterkere heltestatus

At Bhatti er tilbake vil bety mer aktivitet og flere markeringer i offentligheten i regi av det islamistiske miljøet, tror Akerhaug.

– Han satt i fengsel i Pakistan med røff behandling og mange i det radikale miljøet i Norge ser opp til ham for det han har måttet tåle. Heltestatusen hans i miljøet er forsterket etter alt han har blitt utsatt for. Han er en karismatisk person som tilhengerne lytter til. Han viser et helt annet ansikt internt i dette miljøet enn i pressen og utad, sier Akerhaug.

I november 2013 sa Bhatti til VG at han aldri kom til å bosette seg i Norge igjen.

– Han kom tilbake likevel. Det blir spennende å følge med på hva som skjer framover. Politiet vil søke å hindre at han forlater landet, sier Akerhaug.

– Svært dårlige nyheter at Bhatti er tilbake

Forfatter Kjetil Stormark mener Bhattis retur kommer til å tilspisse den sikkerhetsmessige situasjonen i Norge.

– Det at Bhatti er tilbake er svært dårlig nyheter på dette tidspunktet, når det gjelder sikkerheten i Norge. Jeg mener ikke antyde at han har intensjoner i den ene og andre retningen, men bare det at han er tilbake i Norge og gitt hans lederposisjon i det ytterligående militante miljøet i Norge, gjør at ting vil kunne bli mer satt på spissen enn før hans retur, sier Stormark.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger