Hopp til innhold

– Jens er Jensens siste håp

Skal Frp-leder Siv Jensen bli Norges neste statsminister, må hun få hjelp fra uventet hold, mener statsviter. Det holdet heter Jens Stoltenberg og ikke Erna Solberg.

Siv Jensen og Jens Stoltenberg
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Den eneste muligheten Siv Jensen har til å bli statsminister, er om Jens Stoltenberg peker på henne etter valget, sier statsviter Bjørn Erik Rasch.

– Ikke udemokratisk

Fremskrittspartiet har inntil de to-tre siste meningsmålingene vært det klart største partiet på borgerlig side.

Frp-lederen gjentok i de avsluttende partilederdebattene, både på NRK og TV 2, at det ville være udemokratisk av de tre andre borgerlige å holde det største partiet utenfor en borgerlig regjering av respekt for velgernes stemmegivning.

Å si at vi skal ha en borgerlig regjering uten Frp er som å ha en rødgrønn regjering uten Arbeiderpartiet.

Frp-leder Siv Jensen i NRKs partilederdebatt

Jensen har spesielt rettet skytset mot Lars Sponheim, og mener det ikke er riktig at et parti med 5 prosent oppslutning skal blokkere for et parti med 25 prosent oppslutning.

Venstre-leder Lars Sponheim har som kjent både skriftlig og muntlig lovet at Venstre ikke vil samarbeide om statsbudsjettet med en regjering der Frp deltar, langt mindre sitte i en regjering der Frp er med.

– Det er ikke mulig å si at det er et demokratisk problem å holde Frp utenfor. Så lenge et parti ikke har rent flertall, er det spillet rundt som avgjør, sier Bjørn Erik Rasch.

Strategisk trekk

Bjørn Erik Rasch

Bjørn Erik Rasch.

Foto: Universitetet i Oslo

Og det er her Arbeiderpartiet og Stoltenberg kommer inn. Men hvorfor skulle Stoltenberg ønske å peke på Jensen som ny statsminister og regjeringsdanner, det dersom det blir borgerlig flertall?

Av ren strategi, mener Rasch.

– Det er en strategi som ville være risikabel, men det er en mulighet - og Siv Jensens eneste mulighet, slik jeg ser det, sier han.

Strategien ligger i at Ap-leder Jens Stoltenberg på den måten vil kunne redusere oppslutningen til Norges nest største parti, Frp, mener Rasch.

– Se bare på SVs tid i regjering. SV er også et ytterparti som i regjering har måttet inngå mange kompromisser. Det er klart de har mistet mange velgere på det, sier han til nrk.no.

Ap-håpet vil være at det samme vil skje med Frp, når partiet må utvise ansvar i regjering og forsvare upopulære men styringsnødvendige avgjørelser.

– Uinteressant om Frp er størst

Om Fremskrittspartiet blir størst på "den blå siden" er mest av interesse for Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet selv, mener Rasch.

– Hvis det blir et borgerlig flertall, har det kun betydning om Frp er større enn Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre til sammen - dersom Jens Stoltenberg vil bruke dette som argument for å peke på Frp-lederen som sin etterfølger i statsministerrollen.

Ellers mener Rasch Frps størrelsesforhold til en samling av Høyre, KrF og Venstre er helt irrelevant.

Erna Solberg og Siv Jensen

I valgkampen er det blitt to statsministerkandidater på borgerlig side.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

– Konstitusjonelt og reelt har det ingen betydning. Det det kommer an på, er hvilken subsidiær støtte partiene har i Stortinget.

Og da peker Rasch på at det er vanskeligere for et stort parti på ytterfløyen å komme i regjering, enn et stort parti nærmere sentrum.

– Frps vanskelige situasjon er at de fleste andre stortingsrepresentantene sier at Frp er det partiet som ligger lengst fra dem.

- Der makten i bunn og grunn ligger i et parlament, er i sentrum. Partiene som ligger der, vil få bredere støtte, en støtte som vil avta etter hvert som man kommer lenger ut på fløyene, sier Rasch.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger