NRK Meny
Normal

– Jeg vil hjelpe dere, Martine er min søster

Fredsprisvinner vil hjelpe avdøde Martine Vik Magnussens familie i deres kamp for stille gjerningsmannen for retten.

Odd Vik Magnussen

Fredsprisvinner Tawakkul Karman i stuen til Martines far Odd Petter Magnussen onsdag ettermiddag, dit hun kom på besøk på kort varsel for å vise sin støtte til familien.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Kristine Vik

Kristin Vik, mor til avdøde Martine, håper fredsprisvinneren kan hjelpe familien. Målet er å få den siktede ut av Jemen og tilbake til England for rettergang.

Foto: Margrete Konstad / NRK
Fredsprisvinner møter Martines familie

- Jeg kom til familien for å vise at vi alle er i familie, sa Karman under besøket på Nesøya.

Foto: Margrete Konstad / NRK
Fredsprisvinner Karman

Fredsprisvinner Tawakkul Karman fikk fredsprisen i 2011 for sitt engasjement i opprøret i Jemen samme år. Hun har tidligere uttalt at hun kjemper for et sivilt og demokratisk Jemen.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Fredsprisvinner Tawakkul Karman besøkte avdøde Martines familie på Nesøya onsdag ettermiddag.

– Jeg kom hit for å vise at vi alle er i familie. Jeg vil gjøre mitt beste for å hjelpe Martines familie i deres forfølgelse av rettferdighet, sa Karman.

Hun kommer fra Jemen, der den siktede i Martine-saken har oppholdt seg siden drapet skjedde.

Martine Vik Magnussenble funnet voldtatt og drept i London i 2008. Mannen som ble siktet i saken av britisk politi, Farouk Abdulhak, var alt reist til sitt hjemland da han ble etterlyst av politet.

Ettersom britiske myndigheter per dags dato ikke har noen utleveringsavtale med landet, kan han ikke kreves returnert til England for å stilles for retten.

Familien nekter å gi seg i kampen om en dom i saken.

– Hva er det første skrittet for å hjelpe familien?

– Å komme hit. Videre skal jeg gjøre det jeg kan for at familien skal få hjelp. Vi kan ikke ikke blande oss inn i rettens handlinger, men vi ber om rettferdighet, sier Karman.

– Folk i Jemen vet hva som skjedde med Martine. Jemen støtter dere, Martine er vår datter, sier hun til Martines far, Odd Petter Magnussen.

Rørende besøk

Kristin Vik, Matines mor, sier hun har forventninger til besøket av fredsprisvinneren.

– Tawakkul Karman har markert seg som en modig kvinne i Jemen. Når hun vil møte oss, er det klart at man har forventninger. Jeg håper hun kan være en tydelig røst i jemen som kan bidra til å løse saken vår, sier Kristin Vik til NRK.

Målet er en rettergang mot den siktede. Men tiden går, det er seks år siden Martine ble funnet drept. Magnussen sier han håper besøket av fredsprisvinneren blir et vendepunkt.

– Det har skjedd ting i Jemen, den gamle presidenten har gått av og nye koster har kommet til. At Karman nå vil komme til oss ser jeg på som en anerkjennelse av de universelle verdier vi kjemper for, sier han til NRK, og legger til:

– Også er det jo også svært rørende at hun vil besøke oss, sier han til NRK.

Fredsprisvinner på overraskelsesbesøk

Tawakkul Karman fikk fredsprisen i 2011 for sitt engasjement i opprøret i Jemen samme år. Hun har tidligere uttalt at hun kjemper for et sivilt og demokratisk Jemen.

Egentlig skulle fredsprisvinneren møtt familien i forbindelse med fredsprisutdelinga i 2011, men på grunn av forsinkelser i Karmans timeplan ble ikke møtet noe av.

– Jeg visste ikke en gang at hun var i Norge, og i dag morges fikk vi høre at hun vil komme hit i ettermiddag. Det er veldig hyggelig, sier Magnussen til NRK.

– Kan skape presedens

Familien fører en kamp for å få en avslutning på saken etter Martines drap, men Vik Magnussen mener familien også fører en kamp for å utvikle det internasjonale rettsystemet.

– Slik det er nå kan folk som gjør kriminelle handlinger bare sette seg på et fly for å slippe unna. Det må vi få en slutt på. Vi mener Martine-saken kan skape en presedens, sier Vik Magnussen til NRK.

.

Martine Vik Magnussen

Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London i 2008.

Foto: Privat / SCANPIX

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger