– Jeg takker flytevesten for livet

SALTNES, ØSTFOLD (NRK): Da Jørgen Bråten falt ut av båten sin i sommer, ble flytevesten avgjørende for at det gikk bra.

Jørgen Bråten står på bryggekanten

ULYKKE: Jørgen Bråten ble kastet ut da jolla gjorde en krapp sving. – Vesten holdt meg både flytende og beskyttet med mot propellen, sier han.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

– Det kunne ha gått veldig ille. Jeg kan nok si at flytevesten reddet livet mitt, sier Bråten.

NRK møter ham ved brygga like ved huset hans i Saltnes i Østfold. Sommeren er på hell, og Bråten ser tilbake på mange fine turer i jolla, som han fikk for 22 år siden.

For et par uker siden endte imidlertid turen dramatisk.

Ble kastet ut – havnet under båten

– Det var fint vær, og jeg skulle ut og se om jeg kunne få noe makrell. Men det ble jo ikke sånn, sier Bråten.

– Jeg skulle ha ut et snøre, og så fikk jeg ukontrollerbar gass og sving. Dermed ble det full gass og full sving. Rumpa på båten gravde seg ned i vannet, det kom vann inn i båten, og jeg ble kastet ut. Det gikk så fort, det føltes som om det skjedde på ett sekund.

Bråthen havnet først under båten. Før motoren stanset, gikk båten en runde over kroppen hans.

– Propellen skrapte opp nederste delen av magen. Jeg har alltid på meg vest i åpen båt. Det var jeg glad for da, for den både beskyttet meg mot propellen og holdt meg flytende. Jeg takker vesten for livet.

Drukningsulykker

Til tross for at det er innført et påbud om at alle om bord må ha på seg flytevest i fritidsbåter under åtte meter, er det flere som dropper vesten på sjøen.

I juni og juli om ni mennesker i ulykker med fritidsbåter. Minst sju av dem brukte ikke flytevest. Det er foreløpig ikke klart om de resterende to hadde vest eller ikke.

– Det som er bekymringsfullt, er at i sju av de ni dødsfallene i sommer er vi helt sikre på at det ikke ble brukt flytevest. Det synes vi er unødvendig, for det er klart at flytevest redder liv, sier Lars Alvestad, fungerende direktør i Sjøfartsdirektoratet.

– Bruk alltid redningsvest!

Jørgen Bråten ble reddet i tide. Han falt i sjøen 150 meter unna Rubingen Camping, hvor en årvåken mann så ulykken og ringte politiet.

Etter å ha ligget i det 17 grader varme vannet i 20–25 minutter, ble Bråten hentet opp av mannskapet på redningsskøyta Elias.

Han ble sjekket av ambulansepersonell da han kom i land, men hadde ikke fått store skader og kunne dra hjem.

– Vesten spilte nok en betydelig rolle. Min oppfordring til andre som skal ut på sjøen, er å alltid bruke vest og å ha respekt for havet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger