NRK Meny
Normal

– Jeg stolte på ham da, og stoler på ham nå

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger i Yara skryter i retten av sine tidligere kolleger som sammen med ham er tiltalt for grov korrupsjon.

Thorleif Enger

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger i Yara forklarer seg mandag i Oslo Tingrett. Sammen med tre andre tidligere Yara-topper er han tiltalt for grov korrupsjon, og risikerer ti års fengsel.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

(saken oppdateres)

– Det er skapt et bilde av Yara som er fullstendig feil, og er et bilde som jeg ikke tror de 8000 ansatte i Yara kjenner seg igjen i, sa tidligere konsernsjef Thorleif Enger i Yara i Oslo tingrett mandag.

Han sa i retten at han var overrasket over hvor godt pressen til en hver tid har vært oppdatert på saken.

I sin forklaring tar Enger et kraftig oppgjør med de mange negative oppslagene i pressen de siste årene.

– Strøm av negative oppslag

– Det har nå nesten gått fire år siden Yara og Økokrim startet sin etterforskning. Det har vært en strøm av negative nyheter i pressen i den perioden. Det har vært forsterket av uttalelser av min etterfølgende konsernsjef Jørgen Ole Haslestad, sa en alvorstynget Enger i retten.

Thorleif Enger var i en årrekke en av de absolutte toppene i norsk næringsliv. Nå sitter han på tiltalebenken i Oslo tingrett, tiltalt for grov korrupsjon i India og Libya.

Tiltalen har en strafferamme på ti års fengsel.

Økokrim mener at selv om Enger ikke var konkret involvert i urettmessige banktransaksjoner, kan det likevel bevises at han ga sin tilslutning til straffbare bestikkelser.

I retten bruker han mye tid på å gå gjennom sin lederkarriere siden han startet i arbeidslivet, og sier han at han gjennom hele sin lederkarriere har vært opptatt av å finne sterke og kunnskapsrike ledere, som utfylte hans svake sider, og som kunne bidra til en god lagånd.

– Wallace en mann man kan stole på

Medtiltalte Ken Wallace har i retten innrømmet at han skjulte betalinger til en libysk ministersønn, men avviste samtidlig at dette dreide seg om bestikkelser.

Men Enger tok ikke avstand fra sin tidligere direktør i retten, snarere tvert i mot. Han sier at han utpekte medtiltalte Ken Wallace som juridisk direktør i Yara fordi han var særdeles dyktig og «en kar man kunne stole på».

– Det gjorde jeg da, og det gjør jeg nå, sier Enger i retten.

Også medtiltalte Daniel Clauw, som tidligere var visekonsernsjef, får rosende ord fra Enger i retten. Enger sier at den kraftige omstillingen i selskapet ikke hadde vært mulig uten hans innsats.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger