NRK Meny
Normal

– Jeg savner en Støre-innrømmelse

Per-Kristian Foss mener Jonas Gahr Støre burde innrømmet at det var en feilvurdering å ikke få vurdert egen habilitet før milliontildelingen til et prosjekt barndomsvennen er involvert i.

Per-Kristian Foss

Per-Kristian Foss savner en innrømmelse fra Støre.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Felix H. Tschudi

Felix Tschudi

Per-Kristian Foss hos Skavlan

Per-Kristian Foss (H)

Foto: NRK/Monkberry
Trine Skei Grande (V)

Trine Skei Grande (V)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
anundsen

Anders Anundsen (Frp)

– Det er ofte greit å innrømme en feil. Det jeg savner mest er kanskje en innrømmelse som har ligget i dagen lenge. At vurdert i ettertid burde han gjort annerledes.

Les også: Støre: – Jeg forstår spørsmålet om inhabilitet
Les også: Rederiforbundet: Tschudi sentral i nordområde-prosjektet
Les også: Støre svekket av Tschudi-saken

Høyres Per-Kristian Foss står utenfor høringssalen der utenriksminister Jonas Gahr Støre nettopp har redegjort for sine tanker om egen habilitet.

Støres departement ga seks millioner kroner til prosjektet Senter for nordområdelogistikk, der hans barndsomvenn Felix Tschudi både var initiativtaker og største bidragsyter, og der Tschudi var sikret en plass i styret.

For hverken Foss, kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp) eller Trine Skei Grande (V) var spesielt imponert over det de fikk høre.

– Sklir på sentrale punkter

Grande mener Støre gikk bort fra tidligere uttalelser under høringen.

– Dette var en utenriksminister som skled veldig på flere punkter, som for eksempel om han hadde eller ikke hadde vurdert sin habilitet, sier Grande.

Hun reagerer også på at Støre ba lovavdelingen vurdere hans habilitet i forbindelse med behandling av kronprins Haakons apanasje, men ikke i saken med Tschudi.

Det reagerer også Anundsen og Foss på.

– Det er tydelig at han har hatt en vane med å søke om råd tidligere, men altså ikke gjort det i denne saken, sier Foss.

Anundsen mener det er spesielt merkelig med hensyn til meldingen fra lovavdelingen under habilitetsvurderingen i forhold til Kronprinsen.

– Der er avdelingen i tvil om han er inhabil. Hvis forholdet til Tschudi er på samme nivå, eller bedre, så er det rart at lovavdelingen har funnet tvil i det ene tilfellet, mens Støre ikke er i tvil i det andre, sier Anundsen.

Har vurdert og ikke vurdert

Også etter høringen var det usikkerhet om Støre faktisk hadde vurdert egen habilitet i forbindelse med behandling av tildelingen av seks millioner kroner til senteret Tschudi var involvert i.

– Jeg skjønner at det kan bli litt frem og tilbake i oppfattelsen av dette, men det er to forhold her. Det ene er at denne søknaden var fra Norges Rederiforbund, det andre at Tschudi Shipping Company var i pakka, sier Støre.

Han vurderte at han ikke var inhabil i forhold til Rederiforbundet.

– Når det gjelder Tschudis deltakelse så har jeg tenkt at det vennskapet ikke er så nært at jeg ønsket å få min habilitet vurdert. Jeg har ikke vært i tvil om at jeg ikke var inhabil, sier Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger