Hopp til innhold

– Jeg holdt på å klikke fordi jeg var ensom

For mange unge kan det være vanskelig å skaffe seg nye venner når man kommer til en ny by. For 23 år gamle Ida Jeanette Høgelid ble en venneside på internett løsningen.

Universitetet i Oslo

NETTVERK: En helse- og trivselsundersøkelse gjort blant studenter i 2014 viser at hver femte student har et svakt sosialt nettverk.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ida Høgelid

Ida Høgelid synes overgangen fra Høyanger, som har rundt 4000 innbyggere i kommunen, til storbyen Oslo ble vanskelig.

Foto: PRIVAT

Ida Jeanette Høgelid (23) flyttet til Oslo fra Høyanger i Sogn for fire år siden. Overgangen til en storby og jobb i barnehage ble ikke slik hun hadde sett for seg.

– Jeg kjente ingen i Oslo, og der jeg jobbet var alle over 30 år. Det gikk et halvt år uten at jeg hadde et sosialt liv utenom jobb, forteller 23-åringen.

Selv om Høgelid hadde en kjæreste, ble savnet etter venner å tilbringe fritiden med etter hvert et stort problem.

– Jeg ble jo ensom, og holdt på å klikke og gå på veggen. Det ble til at jeg ofte reiste hjem, sier Høgelid.

Bor med venner

For Høgelid ble løsningen på ensomheten å oppsøke en venneside på internett, der hun fant en venninne. Siden ble det mange flere.

– Vi møttes, ble kjempegode venner, og er det den dag i dag. Etter det begynte jeg på skole, og møtte flere andre, noen av dem bor jeg med i dag, sier Høgelid, som tror det å oppsøke vennegrupper på internett kan være en løsning for mange.

– Man trenger egentlig bare Facebook, der det er egne grupper for folk som vil ha venner. Det fungerer, så det er absolutt noe jeg kan anbefale, sier Høgelid.

Mange jenter

Det finnes flere vennesider på nett, både egne sider og egne Facebook-grupper. En av dem er «Sidetmedord», drevet av interesseorganisasjonen Mental Helse. Tjenesten er et nettbasert tilbud til folk i alle aldre som trenger noen å snakke med.

I 2014 fikk nettsiden 4977 meldinger, og så langt i år har det kommet inn 3599 meldinger. Ifølge tjenesten er de fleste brukerne mellom 18 og 25 år.

Rundt studiestart i fjor opplevde de en ekstra økning i antall henvendelser, og da spesielt fra jenter.

– Vi hadde veldig mange førstegangsstudenter som tok kontakt i fjor. De gledet seg til å flytte for første gang, men så ble det ikke helt som de tenkte det skulle bli. Det er tøft å plutselig skulle stå alene etter å ha bodd hjemme fram til du er eksempelvis er 19 år, sier daglig leder, Aslaug Timland Dale.

– Man er ikke alene

Ifølge Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse i 2014 har én av fem studenter et svakt sosialt nettverk ved utdanningsinstitusjonene.

Dales tips er å tørre å ta kontakt med andre.

– Det viktigste er å finne noen å snakke med. Det å for eksempel spise lunsj med noen kan være nøkkelen til å få et sosialt nettverk. Det er også viktig å vite at man ikke er alene om problemet, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger