– Jeg hadde 32 mennesker i bilen

Olav Hylland var på vei til Flåm gjennom Gudvangatunnelen. Da han ankom brannstedet inne i tunnelen, reddet han 32 passasjerer fra den brennende bussen i lasterommet på sin egen bil.

Utenfor tunnelen

REDDET MANGE: Olav Hylland eier Gudvangen Fjordhotell. Han var blant de første som ankom brannstedet og fikk reddet ut 32 turister i sin egen varebil.

Foto: Privat

– Ved utgangen av tunnelen så jeg en buss i full fyr og masse røykutvikling. Det var mange mennesker som virret rundt i panikk. Jeg snudde bilen og fikk jaget alle inn i lasterommet, sier Hylland.

Olav Hylland, som eier Gudvangen Fjordhotell, kjørte ut med turistene og prøvde samtidig å stoppe trafikken som var på vei inn mot brannstedet. I varebilen hadde han en turistgruppe fra Asia.

Det begynte å brenne i en turistbuss omtrent 500 meter inne i Gudvangatunnelen tirsdag ettermiddag.

Brannvesenet melder nå at brannen er slukket og at de holder på med etterslukking i den 11,4 kilometer lange tunnelen.

Tunnelen

BRANN I GUDVANGATUNNELEN: Det begynte å brenne på Flåm-siden i Gudvangatunnelen i ettermiddag.

Foto: Privat

Mange biler inne i tunnelen

– Jeg fikk ikke med meg bussjåføren. Han ble stående igjen, men jeg regner med at han kom ut på den andre siden for det var ikke mer enn et par hundre meter, sier Hylland.

Hotelleieren i Gudvangen forteller at det var en god del biler, to-tre busser og noen tunge kjøretøy inne i tunnelen. Han har snakket med flere av dem som har kommet seg ut.

Takknemlig gruppe

Da Hylland hadde kjørt varebilen ut på den andre siden, var det mange som var glade. Hylland hadde reddet 32 turister.

– De var selvfølgelig veldig oppjaget, det ser jeg på som naturlig. Da vi kom ut og fikk lastet dem ut av bilen, var det mye takknemlighet. Nå har jeg fått dem transportert videre til Flåm med båt, forteller Hylland.

Brant for to år siden

For nøyaktig to år siden brant en polsk lastebil i den samme tunnelen. Da ble 70 personer sendt til sykehus i Lærdal, og totalt 23 alvorlig skadd og fem meget alvorlig skadd som følge av hendelsen.

Den gangen ble røyken styrt ut på Gudvanga-siden. Rapporten etter brannen i 2013 konkluderte med at denne strategien burde revideres fordi trafikantene ble berørt av at røyken ble styrt mot dem.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger