NRK Meny
Normal

– Jeg gledet meg aldri til ferie

Jeanette Marie Hotvedt (32) gruet seg til sommeren som barn, for da var drikkingen til moren verst.

Jeanette Marie Hotvedt (32) gruet seg til sommeren som barn, for da ble drikkingen til moren verst. Hun mener at foreldre som drikker mye om sommeren er egoistiske som ikke skjønner at det skaper dårlige ferieminner for barna.

Jeanette Maries mor var alkoholiker gjennom hele året, men om sommeren ble det ekstra ille. For når ferien kom, forsvant rutinene.

Jeanette Marie forteller om minner fra sine sommerferier som barn. Det var somre som bar preg av usikkerhet – av å aldri vite hva som ventet.

– Du står opp om morgenen så er de hjemme, men fulle. Eller så har de kanskje ikke kommet hjem fra nattas grillfest. Jeg gledet meg aldri til ferie, slik andre barn har gjort.

Mange barn gruer seg til sommerferien fordi alkoholkonsumet hos foreldrene går opp. Ifølge en ny undersøkelse gjort for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, drikker seks av ti foreldre alkohol i sommerferien – når barna er til stede.

– Hadde mer tid til å drikke

Jeanette Maries mor var alkoholiker hele året, men om sommeren ble det ekstra ille. For når ferien kom, forsvant rutinene.

– Hun hadde mer tid til å drikke om sommeren. Når de har anledning og tid til å drikke mer, så gjør de det, sier Jeanette Marie.

Hun brukte derfor store deler av ferien sin til å ta seg av sin mor, og kan ikke huske en ordentlig ferie familien var på da hun var yngre.

– I store deler av oppveksten min var mamma sammen med en som drev med hest. Det var mye arbeid på gården, og det var på en måte det det gikk i, forteller hun.

– Når jeg ikke var i stallen, var jeg på rommet mitt. Det var min rømningsplass.

– Tenker ikke at det også er barnas ferie

Savnet av en vanlig ferie i barndommen er stort hos Jeanette Marie Hotvedt. Hun føler hun mangler en del av oppveksten som hun så at mange av hennes venninner fikk.

– Den eldste datteren vår erter meg litt for at jeg har sett veldig lite på barne-tv og gjort lite barneting, sier hun.

Det gjør vondt for henne å tenke på at mange barn opplever at foreldrene drikker mye om sommeren. Hun mener at disse foreldre er egoistiske.

– De tenker ikke at det også er barna sin ferie, og at det for dem blir et stort stressmoment. Det er ikke forsvarlig, og ingen gode minner for barna, sier Jeanette Marie.

Artikkelen fortsetter under videoen

Jeanette Marie Hotvedt (32) gruet seg til sommeren som barn, for da ble drikkingen til moren verst. Hun mener at foreldre som drikker mye om sommeren er egoistiske som ikke skjønner at det skaper dårlige ferieminner for barna.

Vil gi barna minnene hun aldri fikk

Hun har i dag to barn på seks og elleve år, i tillegg til to fosterbarn på 19 og 21. På grunn av sin egen oppvekst er Jeanette Marie ekstra opptatt av at hennes barn skal få gode sommerminner.

– Jeg ønsker at de skal ha det jeg ikke har hatt selv. Mange barn er på ferie, og jeg ønsker ikke at de skal komme tilbake til skolen eller barnehagen og ikke ha noe å fortelle.

NRK har vært i kontakt med moren til Jeanette Marie Hotvedt. Hun sier hun er lei seg for det hun har påført datteren, men er glad for at Jeanett Marie forteller om oppveksten sin og forsøker å hjelpe barn i samme situasjon.

LES OGSÅ: #Ferielykke viser ikke alltid hele bildet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger