– Jeg gikk på en ordentlig tung, psykisk smell

Fabian Stang snakker åpent om depresjonen han har hatt det siste året etter at han måtte slutte som ordfører i Oslo.

Fabian Stang snakker åpent om depresjonen han har hatt det siste året etter at han måtte slutte som ordfører i Oslo

Fabian Stang var ordfører i åtte år før han måtte forlate lederstolen i Oslo. Han forteller at han gikk på en psykisk smell i tiden etter.

Det er i Sommeråpent lørdag kveld at Oslos tidligere ordfører Fabian Stang (H) forteller at han har slitt med depresjon og angst etter han gikk av etter åtte år som ordfører i Oslo.

– Da jeg først var ferdig med jobben og hadde tid til meg selv, så fikk jeg en reaksjon og gikk på en ordentlig tung, psykisk smell i vinter med hard depresjon og angst, forteller Stang til NRK.

– Det er sikkert mange som begynner å bli lei av kjendiser som snakker om egen sykdom også videre, men det er såpass mange som sliter psykisk og som ikke blir forstått, at jeg tror det er greit at noen av oss som har hatt utfordringene snakker om det, legger han til.

– Antiklimaks

Stang var ordfører i Oslo fra 2007 til 2015. I oktober i fjor overleverte han ordførerkjedet til Marianne Borgen (SV).

Han forteller om øyeblikket han innså at han måtte pakke sammen og forlate ordførerens kontor i Oslo rådhus.

– Det er politikkens vesen at man kjemper inn til siste time i en valgkamp for å bli gjenvalgt, og så blir det litt antiklimaks når man våkner og nesten har fått det til, sier Stang.

Han tror at det å tørre å snakke om depresjonen gjør at mange ikke føler seg så ensomme i sin sykdom.

– Det som skjer når man sliter psykisk og som ingen andre som sliter med det forstår, er at smerten er så vond at hvis du brekker beinet og beinpipene stikker ut, er den smerten moderat i forhold til den psykiske smerten hvis du har det vanskelig.

Folkekjære Stang sier at det begynner å gå bedre med ham.

– Det går over. Nå skal jeg jobbe litt til og komme meg skikkelig på beina, så skal jeg ut og kjempe og jobbe med det jeg liker, nemlig politikk, sier Stang.

SISTE NYTT

Siste meldinger