Hopp til innhold

– Jeg gidder ikke å jobbe ræva av meg for naboens unger

Dorullsalg og dugnader til leirskole skaper splid blant foreldre.

Prisen er rundt 100.000 kroner for en klasse, inkludert transport. Disse elevene får turen dekket, men ikke alle kommuner sponser leirskole, selv om de får penger fra staten. I Narvik må foreldrene jobbe dugnad fra starten av barneskolen for å komme i mål.

LEIRSKOLE: I Narvik må foreldrene jobbe dugnad fra starten av barneskolen for å komme i mål. – Det var en som sa til meg: «Æ gidder ikke å jobbe ræva av meg for at naboens unger skal fær på leirskole», forteller Skog.

En skoleuke er satt av til skiturer og friluftsliv på Gullingen leirskole i Sulldal i Rogaland.

Prisen er rundt 100.000 kroner for en klasse, inkludert transport. Disse elevene får turen dekket, men ikke alle kommuner sponser leirskole.

I Narvik må foreldrene jobbe dugnad fra starten av barneskolen for å komme i mål.

Skaper splid

Rune Skog

– Det er ikke alle som bidrar like mye og det skaper misnøye, sier Rune Skog.

Han er nestleder i Foreldreutvalget på Bjerkvik skole i Narvik, og merker en splid mellom foreldrene når det gjelder finansiering av leirskole.

– Det var en som sa til meg: «Jeg gidder ikke å jobbe ræva av meg for at naboens unger skal dra på leirskole», forteller Skog.

Foreldre presses

Skolene har ikke lov til å be foreldrene betale for leiskole. Men ifølge foreldreutvalget for grunnopplæringen er det nettopp det som skjer en del steder når barna kommer hjem med doruller, kaker og andre ting som skal selges.

leder Gunn Iren Gulløy Müller i Foreldreutvalget for grunnopplæringen

– Så må foreldrene selge X antall av disse tingene, og det er jo et problem for dem som ikke har et stort nettverk, og som ender opp med å kjøpe hele varelageret selv, sier leder Gunn Iren Gulløy Müller i Foreldreutvalget for grunnopplæringen.

Rune Skog i Narvik forteller at foreldrene også forventes å stille opp for idrettslag og kulturaktiviteter, og at de har store problemer med å få folk til å lage 17. mai-arrangement.

Enkelte klasser har bestemt at det ikke blir leirskole, fordi de ikke ble enige om hva de skulle gjøre, forteller han.

Nei til lovfestet leirskole

På torsdag stemte Stortinget ned et forslag om å lovfeste leirskole. Dermed blir det avgjort lokalt også i framtiden om turene skal være gratis eller ikke.

Foreldreutvalget for grunnopplæringen støttet forslaget. De hevder 15-20 prosent av barna i Norge ikke får noe leirskole-tilbud.

– Det er en prioriteringssak, mener Müller.

– Uheldig at det skaper splid

Kommunalsjef Lars Norman Andersen i Narvik understrekker at leirskole ikke er et lovpålagt tilbud, og at Narvik bystyre har besluttet å ta bort tilskudd til leirskoleopphold. Det var et tilskudd på 1400 kroner per elev for kost og losji.

Lars Norman Andersen

UHELDIG: Kommunalsjef Lars Norman Andersen i Narvik synes det er uheldig at enkelte foreldre opplever dugnadene som et press.

Foto: Privat

– FAU på skolene har sagt at de vil ha leirskole og være med på å finansiere leirskoleoppholdet. Da må de gjennomføre dugnader og dekke dette beløpet som falt bort for fire-fem år siden, sier han.

Andersen sier at Narvik kommune har en så sårbar økonomi at de har fokus på de lovpålagte oppgavene, og at de er fornøyde med dagens finansieringsordning.

– Det er fint at vi klarer å stå sammen når kommunens økonomi er vanskelig, men det er også uheldig at enkelte foreldre opplever dugnadene som et press, sier Amundsen og inviterer foreldregruppa til dialog med kommunen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT