NRK Meny
Normal

Alette (22) om sitt studievalg: – Jeg er en tallknuser

LILLEHAMMER (NRK) Alette Malerbakken (22) vil bli siviløkonom. Hun ser på seg selv som en tallknuser, og ikke så mye som en strateg og lesehest.

Alette siviløkonom

SIVILØKONOM: Alette Malerbakken studerer økonomi og vil bli siviløkonom. Ved siden av studiene jobber hun i et forlag.

Alette Malerbakken gleder seg til lange skiturer på fjellet ved Lillehammer i påsken. Det er en stund siden sist.

– Det blir godt med en pause fra hardkjøret, sier Alette Malerbakken til NRK.

Hun er i innspurten på bachelorstudiet i økonomi og må ha gode karakterer for å komme inn på masterstudiet til høsten.

Med masterstudiet i boks, kan 22-åringen kalle seg siviløkonom.

siviløkonom

SIVILØKONOM: Alette Malerbakken studerer tredje året på bachelorstudiet og planen er å bli siviløkonom.

– Det nytter ikke med bare bachelorgrad, de store selskapene tar bare inn folk med mastergrad i økonomi og administrasjon. Dessuten bør karakterene være gode, sier Malerbakken til NRK.

De store selskapene tar bare inn folk med mastergrad i økonomi og administrasjon. Dessuten bør karakterene være gode, du bør ha minst B.

Alette Malerbakken

Bakgrunn: Venter rekordstor søkning til universitet og høyskole

Banksjefen: – Et privilegium å kunne bruke seg selv i jobben

Tallknuser

Hun sier hun valgte økonomiutdannelse fordi hun hadde interesse for tall på videregående.

– Jeg valgte samfunnsfag, språk og økonomilinjen da jeg begynte i andre klasse. Økonomifagene interesserte meg spesielt. Siden resultatene i disse fagene også var veldig bra, ble alt morsomt. Økonomifagene i andre og tredje klasse var de fagene jeg behersket best, noe som gjorde det enklere å velge økonomi og administrasjon da jeg skulle studere videre, sier forklarer Malerbakken.

Jeg er nok mer en tallknuser enn en strategi og lesehest.

Alette Malerbakken

Etter snart å ha fullført bachelorstudiet begynne hun på master i siviløkonom til høsten

– Jeg kan jeg si at jeg ikke angrer et sekund på valget mitt. Jeg syns økonomi er kjempeinteressant og veldig moro. Når det er sagt, er jeg nok mer en tallknuser enn en strategi og lesehest, sier hun.

alette siviløkonom

MYE JOBB: Lange dager foran PC og bøker blir det, særlig når eksamenstiden nærmer seg for Alette Malerbakken.

– Er det noe ved studiet du ville vært foruten?

– Ettersom jeg ikke er noe spesielt fan av de administrative fagene, kunne jeg heller tenkt å ha en utdannelse som kun retter seg mot økonomifagene. Men jeg skjønner hvorfor man må disse fagene. Det er viktig å forstå strategi og organisasjonsteori. Heldigvis får man velge retning når man begynner på masterstudiet, og da blir det nok bedriftsøkonomi og finans for min del. Det gleder jeg meg veldig til. Jeg tror det er noe som passer bedre for meg.

Lederambisjoner

På fritiden jobber hun i et forlag hvor hun registrer informasjon i databasen deres. Hun vet ikke helt hva hun ønsker å jobbe med etter studiene. Nå vil hun mye, men hun regner med at mastergraden vil hjelpe henne med å snevre interessene.

– I dag er det mye som frister. Jeg har lenge ønsket å jobbe i bank, og få mulighet til å kunne stige i gradene der. Det morsomste hadde jo vært og blitt administrerende direktør for et stort og anerkjent firma.

Hun tar økonomiutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus. Da hun søkte lå karakterkravet på 4,5.

På Handelshøyskolen i Bergen ligger kravet på hele 5,2.

Alle får jobb

Næringslivet etterspør unge med økonomi og lederutdannelse. Og statistikken forteller at Alette Malerbakken har valgt en matnyttig utdannelse.

– Det finnes ikke ledighet blant unge økonomer. De ferdigutdannede får relevante jobber raskt, sier Atle Kolbjernsvik, rådgiver i økonomenes interesseorganisasjon Econa.

Les også: Realfag sikrer deg jobb

Les også: Ville bli danser, ble kjernefysiker

Som fersk økonom tjener folk i snitt 440.000 kroner i året. Og lønnen stiger raskt for de unge økonomene. Særlig siviløkonomer er ettertraktet, og norsk næringsliv er i stor grad ledet av økonomer på ulik nivå-

Må ta master

Likevel venter Malerbakken et tøft møte med virkeligheten etter studiene.

– Jeg føler at kravene til økonomistudentene er relativt høye. Ikke bare kreves det master, om man vil inn i et stort firma bør man ha et snitt på minst B. Dette setter krav om å prestere på eksamen, noe som selvfølgelig ikke alltid er like enkelt. Men så langt har jeg i hvert fall klart meg bra, sier hun og fortsetter:

– I tillegg har de store firmaene i dag relativt tøffe intervjurunder, og man skal ha bein i nesa for å hevde seg. Det er alt fra logiske tester, case og andre oppgaver som må løses for å komme videre. Dette krever jo at man både er god fagmessig, men også klarer å tenke logisk, og ikke blir satt ut av diverse spørsmål. Man må virkelig være en relativt oppegående student for å kapre de riktige og beste jobbene, sier

Hvilke personlige egenskaper kreves det for å lykkes som student?

– Jeg tror at det er viktig å være både systematisk, pålitelig, pliktoppfyllende, arbeidsom, nøyaktig og ikke minst samarbeidsvillig. Som student er det viktig å ha orden. Det er viktig å ha fokus på det viktige, og lære seg forskjellige læringsmetoder.

Forbilde er Sigbjørn Johnsen

Øystein Olsen og Sigbjørn Johnsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.v) og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen. Her avbildet sammen i anledning Norges Banks årstale i 2012.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Selv om hun studerer til å bli siviløkonom, er det samfunnsøkonomer hun har som forbilder.

– Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen, syns jeg er en fantastisk bra mann, som kan ekstremt mye innenfor sitt fagfelt. I tillegg blir jeg stadig vekk svært imponert over sentralbanksjefen Øystein Olsen. Menn som dette gjør det morsomt å studere, og også se muligheten av hva man kan ha å bryne seg på senere, om man er heldig og når så langt, sier hun.

Fremtiden er utfordrende

Hun har over to år igjen av studiet til hun kan titulere seg siviløkonom. 22-åringen vet at det er knallhard konkurranse om de mest attraktive jobbene. Deltidsjobben i Lex gir henne verdifull arbeidserfaring og til sommeren har hun fått seg en trainee- stilling i Statsbygg.

Tror du at det er lett å få seg jobb etterpå?

– Akkurat innenfor økonomifag tror jeg det er relativt vanskelig å skaffe seg jobb, spesielt hvis man ønsker seg til et stort firma. Når det er sagt, finnes det veldig mange muligheter, og heldigvis er jobbmarkedet for siviløkonomer veldig bredt, sier Alette Malerbakken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger