– Jeg er evig takknemlig for det Norge har gjort for vårt land

På vegne av 45 millioner colombianere takket fredsprisvinner Juan Manuel Santos Norge og norske myndigheter for innsatsen for fred i hjemlandet.

Statsminister Erna Solberg og fredsprisvinner Juan Manuel Santos

Statsminister Erna Solberg og fredsprisvinner Juan Manuel Santos i statsministerboligen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Norge har en spesiell evne til å spille fredsmeklere og tilretteleggere for fredsforhandlinger. Jeg kjenner ikke noe land som har hjulpet i så mange fredsprosesser de siste årene som Norge har gjort.

Det sa Colombias president og årets fredsprisvinner, Juan Manuel Santos, etter å ha møtt statsminister Erna Solberg (H) til arbeidslunsj søndag.

Takket Norge

Han benyttet anledningen til å takke Norge for jobben som meklere og tilretteleggere for fredsforhandlingene i konflikten i Colombia.

– Jeg er evig takknemlig for det dere har gjort for vårt land. Jeg kom hit for å takke statsministeren, utenriksministeren, den norske regjering og det norske folk for det vi har oppnådd. Det ville ikke vært mulig dersom ikke Norge hadde vært til stede fra dag én i prosessen, sa Santos før han fortsatte:

– På vegne av nesten 50 millioner colombianere; takk. Takk for støtten så langt og for et svært sjenerøst tilbud om støtte og hjelp også i den nye fasen som kommer når vi skal implementere fredsavtalen.

Presidenten tror denne neste fasen også kommer til å bli krevende.

– Etter 52 år med væpnet konflikt er det normalt med mistillit mellom partene. Jeg gikk selv inn i forhandlingene med mistillit, og det er stor skepsis hos mange colombianere rundt om FARC faktisk kommer til å være villig til å overlevere våpnene sine. Samtidig stoler heller ikke FARC på colombianske myndigheter, så vi har et stykke å gå, sa Santos.

Selv har han blitt overbevist om motpartens seriøsitet i løpet av forhandlingene, og han sa at partene hele tiden jobber med å øke tilliten på begge sider gjennom å levere på det partene har blitt enige om.

Norge stiller i neste fase

Solberg lovet på sin side at Norge kommer til å støtte prosessen også i implementeringsfasen.

– Det kommer til å bli en utfordrende oppgave. Grunnarbeidet for en bærekraftig fred er lagt. Helt siden forhandlingene startet i Oslo i 2012 har Norge arbeidet tett med både FARC og colombianske myndigheter. Nå blir det opp til det colombianske folk og politiske aktører å bygge videre på fredsavtalen og sørge for at konflikten ikke blusser opp igjen. Jeg har forsikret presidenten om at Norge vil fortsette å støtte prosessen, sa Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger