Hopp til innhold

– Jan Tore må lære ett ord: Nei!

Den svenske finansministeren Anders Borg har et klart råd til Høyres finansministerkandidat Jan Tore Sanner dersom Høyre kommer i regjering etter valget i 2013.

Anders Borg

Sveriges finansminister Anders Borg gjestet Høyres landsmøte.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner

Foto: NRK

Anders Borg, som har blitt kåret til EUs beste finansminister av Financial Times, er på Høyres landsmøte for å fortelle om situasjonen hos søta bror.

Les også: – Rikt land, politisk fattig styre
Les også: – Dette er Ernas statsministertale
Les også: Nærmer seg Jens med stormskritt

Det er nesten ikke bevegelse i hestehalen når han forteller om at svenskene har et strukturelt problem som gir høy arbeidsledighet blant ungdom, om hvordan den svenske regjeringen ønsker å bygge ned tersklene til å få folk inn i arbeidslivet og om hvordan Sverige stod på forsiden til alle finansaviser på 1990-tallet.

– Den gangen var det vi som var krisen. Sverige var 90-tallets Hellas, men etter det har vi gjennomført reformer, sier Borg.

Uansett hvem han snakker med eller hva han snakker om, så er smilet der.

Hele tiden.

Når han snakker med partileder Erna Solberg, med finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner, og når han snakker med norsk presse.

– Si nei

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Høyres søsterparti i Sverige, Moderaterna, fikk regjeringsmakt i 2006 og fikk fornyet tillit i 2010. Ifølge Borg handlet det om politikken.

– Det handler om å ha en politikk, om at vi må prioritere tilvekst og samhold. Og er det ett ord jeg vil Jan Tore Sanner skal ha med seg inn i finansdepartementet, så er det «nei», sier Borg.

Nei til alle gode formål som kan velte en ansvarlig økonomisk styring.

Les også: Erna med vinden i ryggen
Les også: Laveste oppslutning for Høyre siden september

Og så snakker han om tiltakene som går rett inn i debatten Torbjørn Røe Isaksen (H) startet da han tok til orde for å stramme inn reglene for midlertidig ansatte sammenlignet med forslagene til Bondevik II regjeringen og å opprettholde et høyt skattefradrag på fagforeningskontingenten.

Les også: Ber Isaksen glemme forslagene

Om hvordan Moderaterna i Sverige vil sørge for at de bedriftene som ønsker å ansette folk skal få bra skattevilkår, reformering av arbeidslivspolitikken og at alle stønadsformer skal være rettet inn mot å få folk i arbeid fremfor at de bidrar til varig utestengelse fra arbeidslivet.

– Vi har et problem i Sverige med høy ungdomsarbeidsledighet. Vi har mange innvandrere som det tar lang tid å få inn på arbeidsmarkedet, så vi må bygge veier inn i vårt arbeidsmarked, sier Borg.

Han peker både på utdanning og lærilingeordninger.

– Inspirert av Borg

Erna Solberg

Erna Solberg

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Partileder Erna Solberg i Høyre sier hun blir inspirert av politikere som Borg.

– Borg snakker mye om å bygge ned terskler til arbeidslivet. Hva kan vi lære av det i Norge?

– Det går jo inn i diskusjonen om hva som skal til for at en arbeidsgiver ikke er redd for å gjøre en ansettelse. Og det går litt på den diskusjonen vi har om midlertidig ansatte og den diskusjonen vi har om arbeidslivsspørsmål i Høyre. Vi vil jo blant annet åpne for mer bruk av midlertidig ansatte, sier Solberg.

– Hvordan går det inn i diskusjonen som Isaksen har startet rundt Høyres arbeidslivspolitikk?

– Det er en del av den diskusjonen. Tidligere har vårt argument for å liberalisere på midlertidige ansatte har vært av hensyn til de gruppene som har vært utenfor. Jeg mener det er viktig at vi finner instrumenter for å få de gruppene inn.

– Forslagene til Isaksen går på endringer i arbeidslivspolitikken og skattefradrag for fagforeningskontingent. Hva tenker du om forslagene?

– Jeg har bestemt meg for ikke å si ja eller nei til disse punktene. Dette er et utvalg som er nedsatt som har kommet med forslag, så skal vi diskutere det. Men det er viktig å huske at Høyre ikke har hatt kutt i sykelønnsordningen i programmet siden 2005 eller i alternative statsbudsjett siden 1999. Det er ikke ny politikk men det som står i programmet vårt i dag, sier Solberg.

AKTUELT NÅ