NRK Meny
Normal

– Jakobsen er spent på dommen

Mandag faller dommen i terrorplanleggingssaken, der den tidligere PST-informanten David Jakobsen er blant de tiltalte. – Alt annet enn full frifinnelse vil være en skuffelse, sier forsvarer René Ibsen.

David Jakobsen og forsvarer René Ibsen

David Jakobsen ble løslatt fra fengselet drøye tre måneder etter pågripelsen. Her er han på vei ut av fengselet sammen med forsvarer René Ibsen. Mandag får Jakobsen vite om han dømmes for terrorplanlegging eller ikke.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Aktor har bedt om fem års fengsel for både David Jakobsen og medtiltalte Sawad Sadek Saeed Bujak, og elleve års fengsel for den antatte hovedmannen Mikael Davud.

Mandag får de svaret når dommen faller i tingretten.

– Anker hvis han blir dømt

– Jakobsen er selvfølgelig spent på utfallet. Både han og vi mener han skal frifinnes, alt annet vil være en skuffelse. Han er også innstilt på at uansett utfall, kan saken gå videre i rettssystemet, så det er ikke sikkert han ser enden på den på mandag, sier Ibsen.

– Blir han dømt, er det helt sikkert at vi anker, legger han til.

David Jakobsen, Sawad Sadek Saeed Bujak og den antatte hovedmannen Mikael Davud ble pågrepet på tre forskjellige steder 8. juli 2010. De ble siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord.

– Vi vurderer dette som en meget alvorlig sak, sa daværende PST-sjef Janne Kristiansen på pressekonferansen etter arrestasjonene.

Var PST-informant

I forbindelse med det første fengslingsmøtet ble det kjent at David Jakobsen hadde vært PSTs informant de siste åtte månedene før pågripelsene.

– Når det gjelder informantrollen, er det spesielt at de valgte å gå til sak mot ham, sier Ibsen.

Statsadvokaten gikk etter det NRK erfarer, inn for å frafalle tiltalen mot den tidligere informanten, men da Riksadvokaten tok ut tiltalen formelt i september i fjor, var likevel Jakobsen inkludert.

De tre mennene ble tiltalt for å ha inngått terrorforbund med mål om å gjennomføre terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Postens lokaler i Danmark og/eller skyte tegneren Kurt Westergaard.

De er også tiltalt for å ha skaffet seg ingredienser til å lage en bombe.

– Mikael Davud brakte global terror til Norge

Aktoratet mener også at Mikael Davud fikk opplæring av Al Qaida.

Tegning av Mikael Davud

Aktoratet har bedt om elleve års fengsel for Mikael Davud, som er den antatte hovedmannen.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

– Davud tok med seg global terror til Norge. Al Qaida hadde en mann i Oslo da han kom tilbake. Dette var en del av internasjonal terrorvirksomhet, og viser det ubehagelige alvoret i saken, sa Espen Hanken da han la ned aktoratets påstand om elleve års fengsel for Davud.

Davud har tilstått planer om å sprenge Kinas ambassade i Oslo, mens Bujak har forklart at han og Davud skulle sprenge den danske avisen Jyllands-Posten, en forklaring aktor har festet lit til.

Davud har under rettssaken forklart hvordan han lurte de to andre tiltalte til å kjøpe bombeingredienser til seg, og at de ikke skulle være med på terrorplanene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Shawan Sadek Saeed Bujak

Etter å ha forkastet sin første plan om å angripe Jyllands-Posten med en bombe skal mennene med alvorlige terrorplaner ha bestemt seg for å skyte karikaturtegneren Kurt Westergaard, og Shawan Sadek Saeed Bujak fikk ifølge sin egen forklaring beskjed om å skaffe en pistol av den antatte hovedmannen Mikael Davud.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Ba om frifinnelse

Forsvarerne til de tiltalte har bedt om frifinnelse for alle tre.

Mens Davud og har sittet fengslet siden arrestasjonene, ble Jakobsen satt fri etter tre måneder i varetekt.

Han har siden mottatt arbeidsavklaringspenger mens han er under behandling for posstaumatisk stressyndrom, en diagnose han hadde allerede før han ble pågrepet, ifølge hans forsvarer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger