Hopp til innhold

– Ingen betydning for norsk EU-standpunkt

Islandsk valg uten betydning for norsk EU-standpunkt, mener lederen for Nei til EU.

Heming Olaussen

Leder for Nei til EU, Heming Olaussen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Lederen for Nei til EU, Heming Olaussen, sier at det islandske valgresultatet ikke har noen realpolitisk betydning for Norge.

– Høyst tvilsomt

Han sier at Island aldri har vært noe viktig poeng i norsk EU-debatt og at det er høyst tvilsomt om Island virkelig blir medlem av EU.

Heming Olaussen sier det er ”dødfødt” når Ja-siden i Norge har forsøkt å gjøre det islandske Alltingsvalget til en viktig begivenhet for den norske holdningen til EU.

Olaussen viser til at islendingene, om de nå søker om medlemskap, først skal forhandle, og deretter skal en eventuell avtale til folkeavstemning på plass.

Han viser i den sammenheng til at det i dag er et flertall mot islandsk EU-medlemskap blant islendingene ifølge de seneste meningsmålingene.

– Gode signaler for ja-siden

Europabevegelsen mener på sin side at valget på Island og Venstres landsmøte gir gode signaler for ja-siden i Norge.

Generalsekretær i Europabevegelsen, Grete Berget, sier at med valgresultatet på Island synes nå alle innforstått med at Island i nær framtid vil sende en søknad om EU-medlemskap.

Det synes nå å være et ja-flertall i Alltinget for en EU-søknad.

Med sosialdemokratene og statsminister Johanna Sigurdardottirs klare uttalelser om at det haster med en søknad, kan en situasjon med en svekket EØS-avtale komme raskere enn vi i dag kan forutse.

Hun mener at både Venstres landsmøte og valget på Island er viktige begivenheter og gir gode signaler for ja-siden i Norge.

AKTUELT NÅ