NRK Meny
Normal

– IS-sympatisører klarer ikke å skjule det

Moskeene i Oslo samarbeider tett med politiet for å hindre radikalisering av unge muslimer. – Vi har sikkert vært med på å avverge noen hendelser, sier forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet.

Basim Ghozlan

TRUSSEL MOT OSS: – Vi er en del av det norske samfunnet, og det som truer det norske samfunnet truer også oss, sier Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet. Moskeen tar kontakt med politiet dersom de oppdager at noen har radikale holdninger.

Foto: NRK

Mandag besluttet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) å heve beredskapsnivået i Norge etter Paris-terroren. PST ønsker å samle inn informasjon om de mange asylsøkerne som kommer til Norge. Frykten er at noen kan ha voldelige intensjoner.

Mange av flyktningene som kommer til Norge er muslimer. Moskeene i Oslo forteller at de lenge har hatt et tett samarbeid med PST.

Kontakter PST

– Hvis vi har mistanke om radikalisering, prøver vi først å snakke med dem for å få dem på bedre tanker. Hvis vi tror de utgjør en trussel, kontakter vi PST. Det som er en trussel mot Norge er en trussel mot oss, sier forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet.

– Har dere opplevd at dere har avverget farlige situasjoner ved å si fra?

– Heldigvis har vi aldri vært i nærheten av at det skulle skje alvorlige hendelser i Norge. Men jeg tror vi har vært med på å avverge noen mindre alvorlige hendelser, sier Ghozlan.

Kan være vanskelig å oppdage

Ghozlan sier han tror han vil oppdage det dersom noen av flyktningene og migrantene støtter Den islamske staten.

– De klarer nesten ikke å skjule det, de er i angrepsposisjon. Og de jeg har møtt som sympatiserer med IS har ikke villet hilse på meg, for dem er jeg nesten en frafallen, sier Ghozlan.

Styreleder i Islamic Cultural Centre, Najam ul-Saqib Farhan, tror derimot det kan være vanskelig å oppdage det dersom flyktninger sympatiserer med IS.

– Problemet er at kun har korte opphold i moskeen, de kommer for å be og så drar de igjen. Man kan lese litt ut av klesstilen og hårstilen, sier Farhan.

Lærer opp ungdom

Moskeen lærer opp ungdom i hvordan de kan unngå ekstremistiske miljøer, og forbød medlemmer i den ekstremistiske grupperingen Profetens Ummah fra å oppholde seg unødig i moskeen.

– Vi tok kontakt med dem og sa at de ikke fikk lov til å oppholde seg i moskeen før eller etter bønn.

Imamen i moskeen involverte seg sterkt for at den norske 18-åringen som er siktet for å ville slutte seg til IS i Syria, skulle la være å dra.

Farhan tror enda mer ressurser bør settes inn i arbeidet mot radikalisering av muslimsk ungdom.

– Imamene og moskeene kan spille en viktig rolle i å opplyse og lære opp ungdom. Det arbeidet bør starte veldig tidlig.

– Den beste oppskriften mot radikalisme er rettferdighet, utdanning, jobbmuligheter og at samfunnet gir tilhørighet uansett hvor du kommer fra.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger