NRK Meny
Normal

– Ingen krise i norsk økonomi

STATSMINISTERBOLIGEN (NRK): Trass i oljepriser langt under 50 dollar fatet, mener statsministeren og finansministeren det blir feil å snakke om krisetider i norsk økonomi.

Erna Solberg, Siv Jensen og Øystein Olsen

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) holdt sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen pressekonferanse om situasjonen i norsk økonomi.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Mange bruker raskt ordet krise. Dette er ingen krise, og kan ikke sammenliknes med situasjonen i 2008 og 2009, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NRK.

Fredag formiddag var hun sammen med statsminister Erna Solberg (H) i møte med sentralbanksjef Øystein Olsen om situasjonen i norsk økonomi. Det dramatiske fallet i oljeprisen, som denne uka var nede i 45,33 dollar fatet, gjør ikke at Jensen mener det er riktig å iverksette tiltak nå.

– Statsbudsjettet vi la frem i høst er tilpasset den økonomiske situasjonen. Det er behov for å få kostnadene i oljesektoren ned. Skulle situasjonen forverre seg utover våren og høsten må vi komme med tiltak.

– Ny normal

Statsminister Erna Solberg mener oljeprisfallet på kort sikt forsterker behovet for de omstillingene vi ser at vi trenger på lang sikt.

Statsminister Erna Solberg (H)

Statsminister Erna Solberg mener norge er godt rustet til å takle en krevende omstilling.

Foto: Simon Solheim / NRK

Det er ny normal at aktiviteten fremover vil være litt lavere på norsk sokkel. Det vil stille norske bedrifter og arbeidstakere foran krevende omstillinger, sier Solberg som mener Norge står godt rustet.

Norsk økonomi er godt skodd for omstillingene som må gjøres. Vi har dyktige bedrifter og et solid fundament, selv om vi går inn i en omstillingsperiode, sier Solberg.

– Rentepolitikken er førstelinjeforsvar

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener vi går inn i et år med en klart svakere vekst takket være nedgangen i oljesektoren med oljeprisfallet på toppen.

Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen spår 1,5 prosent vekst i 2015.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– 1,5 prosent vekst i 2015 er vårt anslag, men vi ser for oss at veksten tar seg gradvis opp igjen de neste årene. Det bildet vi tegner er at vi får en avdempet vekst, men vi tegner ikke noe krisebilde for utviklingen i økonomien fremover.

Det er knyttet spenning til om Norges Bank kommer til å fortsette rentekuttet i år, etter at de overraskende satte ned renta med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent i desember.

Olsen trekker frem renta som den viktigste tilpasningsmekanismen for å sikre gradvis oppgang.

– Rentepolitikken er førstelinjeforsvaret når konjunkturene bikker ned. Det påvirker etterspørsel og er av vesentlig betydning for valutakursen. Det vil stimulere andre deler av norsk næringsliv som ikke er direkte oljerelatert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger