NRK Meny
Normal

– Ikke vanlig å oppklare saker rundt et bord

Statsminister Erna Solberg (H) inviterte hele Stortinget til samtaler om flyktningkrisen. Etter at Frp trakk seg fra samtalene, mener hun at det ikke er vanlig å oppklare saker rundt et bord.

Statsminister Erna Solberg i debatt med Jonas Gahr Støre.

VANLIG Å STILLE SPØRSMÅL: Statsminister Erna Solberg sa i Debatten torsdag kveld at det ikke er vanlig å oppklare saker over bordet.

Diskusjonen har gått høyt etter at Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i en kronikk på NRK Ytring anklaget statsminister Erna Solberg for å la Frp diktere regjeringens håndtering av flyktningkrisen.

Jonas Gahr Støre

KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Bakgrunnen er at Frp mandag trakk seg fra et møte om krisen som Solberg hadde invitert alle de politiske partiene på Stortinget til.

Så sent som i oktober mente Solberg at flyktningkrisen burde løses gjennom en bred dugnad på Stortinget.

Må snakke over bordet

På Debatten på NRK1 torsdag kveld, gjentok Støre kritikken mot at møtet ble avbrutt.

– Jeg mener statsministeren la et ganske fint anslag i midten av oktober da hun sa at dette gjør vi sammen, og måten å snakke sammen på og finne løsninger på, det skjer faktisk over bordet, sa Støre.

Men det ville ikke Solberg være med på.

– Den vanlige måten å oppklare saker på er ikke å sitte rundt et bord og snakke om dem. Når vi har levert en proposisjon så stiller opposisjonen spørsmål til hva forslagene inneholder, svarte Solberg.

– Er det opposisjonens skyld at dugnaden på Stortinget ikke er ordentlig i gang?

– Nei, men poenget er at vi kunne ha brukt tid selv om man ikke nødvendigvis satt rundt bordet. Vi kunne ha brukt tid til å jobbe med substansen, men i stedet har Gahr Støre valgt å være politisk kommentator, sa Solberg.

Kan stille spørsmål

Solberg mener regjeringen allerede har tatt det første skrittet for å løse flyktningsituasjonen gjennom tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet som regjeringen la frem forrige fredag.

– Den har konkrete forslag til innstramninger. Det vi egentlig burde gjøre nå, er å løfte oss over prosessdiskusjonene og diskutere innholdet. Det er mulig, også for opposisjonspartier, å begynne og stille spørsmål til regjeringen om hva vi mener med disse forslagene så vi kan lage utredningsgrunnlaget, sa Solberg.

Støre mener skriftlige brev er unødvendig.

– På møtet skulle vi stille spørsmål og få svar. Vi trenger ikke å sende skriftlige brev, vi kan gjøre det fort. Nå har vi tapt én uke. Dette kunne vi ha jobbet med mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, men nå blir vi sittende og vente på en ny liste fra regjeringen, sa Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger