– Ikke uvanlig med hasjrøyking blant unge

Sofienbergparken i Oslo i dag: Ved et parkbord blir det åpenlyst røykt hasj. Ved nabobordet irriterer en gruppe ungdommer seg over lukten. Første halvår i år gjorde tollvesenet hasj- og marihuanabeslag på 1,6 tonn.

INnslag fra Dagsrevyen

VIDEO: Rekordstort beslag av cannabis

– Det er ingen tvil om at det er her det skjer. Det er ikke vanskelig å lukte hasj her, sier Steffen Lund. Sammen med vennene sitter han ved et bord i Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo.

Parken er et kjent samlingssted for hasjrøykere, men de ved nabobenken som røyker vil ikke snakke med NRK.

Reagerer på åpenlys røyking

De fire ungdommene bruker ikke hasj selv, og de legger ikke skjul på at de reagerer på den åpenlyse røykingen i parken. – Men det er lite vi kan gjøre med det, sier de.

I dag la Tollvesenet fram tall som viser rekordbeslag av hasj og marihuana første halvår i år. De første seks månedene ble det beslaglagt 1,6 tonn hasj og marihuana, og det er det største tallet på 20 år.

Tolldirektør Bjørn Røse mener vi ser en skummel utvikling . Han forteller at de fleste beslagene har blitt gjort i trailere, bobiler, varebiler og campingvogner. Det største enkeltbeslaget ble gjort i mars i år, da 639 kilo ble funnet om bord i en spanskregistrert trailer.

Aurora Danenbarger og Steffen Lund.

Aurora Danenbarger og Steffen Lund har aldri opplevd noe press om å røyke hasj eller marihuana.

Foto: NRK

Dette var det nest største beslaget i Norge noen gang. Ifølge tolldirektøren er det snakk om en million brukerdoser med en gateverdi på 100 millioner kroner.

En fersk undersøkelse fra Actis viser at en av fire elever mellom 15 og 20 år vet om tilfeller av kjøp eller salg av narkotika på norske skoler.

Advarer mot å bagatellisere hasjbruk

– Ikkje hasjpress

Ungdommene vi møter i Sofienbergparken forteller at de ser en del hasjrøyking blant unge, helst på fester. Men de forteller at de som røyker hasj på fester ikke gjør det sammen med dem som ikke røyker. De går gjerne ut eller et stykke unna.

De opplever heller ikke noe press for å prøve hasj.

– Jeg har ikke sett så veldig mye til det, jeg tror det handler mye om hvilken gjeng du er med i. Jeg føler at det er en spesiell type ungdommer som gjør det, men jeg vet ikke helt, sier Aurora Danenbarger.

Politiet bekymret: Større aksept for narkotika blant unge

Mot legalisering

Hun har også inntrykk av at hasjrøykingen foregår spesielle steder i byen, slik som her i Sofienbergparken.

På spørsmål om hvorfor de går hit, når de vet at det er mye hasjrøyking her, svarer de at de er her mest på dagtid, og da er det ikke så framtredende.

De fire NRK snakket med i parken i dag er ikke for legalisering av hasj. De ser at det kan ha positive sider, slik som mindre kriminalitet, men at en legalisering også kan føre til at spenningssøkende unge vil prøve nye ulovlige stoffer.

NIls August Andresen, ansvarlig redaktør i Minderva, er en av de som mener at det nå er på tide med legalisering av cannabis-produkter, ikke minst fordi det vil få bort den enorme kriminaliteten som er knyttet til dette rusmiddelet.

Se Andresen utdype sine synspunkter i videoklippet over.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger